CSSC: Stotine napada na medicinsko osoblje zbog COVID-19

Velika većina počinitelja takvog nasilja (80 posto) su civili, no prijetnja stiže i od obnašatelja javnih dužnosti. 

Trećina incidenata direktno je povezana s COVID-19 (EPA)

Uvrede, udarci, hapšenja: više od 400 nasilnih činova vezanih uz COVID-19 bilo je u 2020. godini u cijelom svijetu počinjeno prema medicinskom osoblju koje je na prvoj liniji borbe protiv korona virusa, objavila je u utorak nevladina organizacija.

Koalicija za očuvanje zdravlja u sukobima (CSSC) predstavila je u izvještajnu kartu sa 1.172 nasilnih činova i napada na osobe ili infrastrukture u zdravstvu u prošloj godini, “najmanja procjena” iznosi trećinu popisanih, a to je 412, koji su direktno povezani s COVID-19.

U Meksiku je medicinsku sestru grupa napala i povrijedila optuživši je da je ona širila virus, prenosi Hina.

U Dakaru, u afričkoj državi Senegal, tri socijalna radnika povrijeđena su kamenjem koje su na njih bacali stanovnici odbijajući da u njihovoj zajednici bude pokopana žrtva korona virusa.

U Birminghamu, u Velikoj Britaniji, medicinsku sestru pljuvali su i vrijeđali susjedi.

Bombardiranje bolnica i otmice ljekara

Velika većina počinitelja takvog nasilja (80 posto) su civili, no prijetnja stiže i od obnašatelja javnih dužnosti.

U Egiptu su zdravstveni radnici kritizirali način na koji je režim upravljao krizom, zbog čega su ih sigurnosne službe uhapsile i optužile da šire lažne vijesti te da pripadaju terorističkoj grupi.

Insecurity Insight, organizacija koja je izradila interaktvinu kartu pošto je prikupila podatke o nasilju, zabilježila je i 802 napada u državama gdje se odvijaju ratovi i civilni sukobi: bombardiranja bolnica u Jemenu, otmica ljekara u Nigeriji ili uništenje bočica s hidroalkoholnim gelom u napadu pripisanom borcima za otcjepljenje anglofonog dijela Kameruna.

“Karta pokazuje da je nasilje i zastrašivanje medicinskih radnika bila istinska svjetska kriza u 2020. glodini u 79 država”, kazala je Christina Wille, direktorica Insecurity Insight, člana CSSC-a.

Leonard Rubenstein, predsjednik utemeljitelj CSSC-a i profesor na američkom Univerzitetu “Johns Hopkins”, pozvao je vlade u cijelom svijetu da zaštite zdravstvene djelatnike, posebno u borbi protiv dezinformacije, i da učine sve kako bi počinitelji takvih oblika nasilja bili kažnjeni.

Izvor: Agencije