New Delhi najzagađeniji glavni grad u svijetu

Indijski glavni grad najzagađeniji je treću godinu zaredom, prema izvještaju švicarske organizacije koja mjeri kvalitet zraka.

Stambena četvrt obavijena smogom u New Delhiju (Reuters)

New Delhi je treću godinu najzagađenija prijestolnica u svijetu, prema izvještaju švicarske organizacije IQAir za 2020. godinu, koja mjeri nivo kvaliteta zraka na osnovu koncentracije čestica poznatih kao PM2,5.

Prema izvještaju IQAira o svjetskom kvalitetu zraka za prošlu godinu, u kojem su prikupljeni podaci za 106 zemalja, u Indiji se nalazi 35 od 50 najzagađenijih gradova na svijetu.

Nalazi te organizacije su se temeljili na godišnjem prosjeku čestica PM2,5.

Dugotrajno izlaganje tim česticama može dovesti do smrtonosnih bolesti, uključujući karcinom i srčane probleme.

Procjenjuje se da je zrak ubio 54.000 osoba

U 2020. godini prosječna godišnja koncentracija PM2,5 u kubnom metru zraka u New Delhiju bila je 84,1, navodi se u studiji, više nego dvostruko više od nivoa Pekinga, koji je u prosjeku iznosio 37,5 tokom godine, što ga čini 14. najzagađenijim gradom na svijetu .

Procjenjuje se da je zagađenje zraka prouzrokovalo 54.000 prijevremenih smrtnih slučajeva u New Delhiju 2020. godine, prema nedavnom istraživanju Greenpeace Analiza jugoistočne Azije i IQAir.

Uprkos 11-postotnom smanjenju godišnjeg prosjeka nivoa PM2,5 zbog ograničenja uslijed korona virusa nametnutih prošle godine, Indija je i dalje treća najzagađenija zemlja na svijetu, nakon Bangladeša i Pakistana.

“Zagađenje zraka u Indiji i dalje je vrlo opasno”, navodi se u izvještaju.

Sagorijevanje usjeva doseglo vrhunac

Južna Azija je 2020. godine trpjela neke od najgorih svjetskih kvaliteta zraka, navodi se.

Prošle godine se oko 20 miliona stanovnika Delhija, koji su u ljetnjim mjesecima udisali čistiji zrak zbog zaključavanja uslijed pandemije, borilo s otrovnim zrakom zimi, zbog požara na farmama u susjednoj državi Punjab.

Sagorijevanje usjeva doseglo je vrhunac, pa je nivo PM2,5 u Delhiju u prosjeku iznosio 144 mikrograma po kubnom metru u novembru i 157 mikrograma po kubnom metru u decembru, što je smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) premašilo za više od 14 puta.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO