Cigarete bi se mogle prestati koristiti do 2050. u mnogim dijelovima svijeta

Pušenje će nestati u SAD-u, dijelovima Evrope, u Australiji i velikim dijelovima Latinske Amerike ako se nastavi sadašnji trend.

Trendovi ne sugeriraju svijet bez cigareta u potpunosti (Bloomberg)

Prema novom izvještaju, upotreba cigareta u brojnim zemljama mogla bi pasti na nulu u naredna tri desetljeća, kad pušači prestanu konzumirati cigarete ili pređu na alternativne proizvode.

Pušenje će nestati do 2050. godine u SAD-u, dijelovima Evrope, u Australiji i velikim dijelovima Latinske Amerike ako se nastavi trend opadanja viđen u posljednjim desetljećima, napisao je Adam Spielman, analitičar Citija, objavio je Bloomberg.

Analiza pokazuje koliko je važno da se Big Tobacco “naoruža” konkurentnim alternativama cigaretama.

Industrija je pretrpjela neke od najvećih promjena u svojoj historiji: broj djece koja trenutno puše opao je za gotovo tri četvrtine u posljednjih 20 godina, upotreba duhana kod muškaraca također bilježi pad prvi put.

Alternativa s grijanim duhanom

Philip Morris International Inc., proizvođač cigareta “Marlboro” i “Chesterfield”, također je nagovijestio da bi cigarete mogle zastarjeti u roku od jednog desetljeća.

Kompanija je preuzela vodeću ulogu u pružanju alternative pušenju svojim uređajem IQOS s grijanim duhanom, a sada već gotovo četvrtinu prihoda ostvaruje od nezapaljivih proizvoda, što je potaknulo trku s rivalima poput British American Tobacco Plc.

Prema izvještaju, najviše zaostaje Altria Group Inc, jer ta američka korporacija 82 posto svog poslovanja bilježi od cigareta, rekao je Spielman.

Ipak, proizvodi nove generacije usporili su pad upotrebe nikotina na mnogim tržištima, a na nekim su je možda i preokrenuli, napisao je Spielman.

U zemljama poput Kine, Francuske i Rusije pušenje cigareta vjerovatno će biti uobičajeno i 2050. godine.

“Trenutni trendovi ne sugeriraju svijet bez cigareta”, rekao je Spielman.

Izvor: Agencije