WHO: Suspenzija AstraZenece pokazuje da sistem funkcionira

Nekoliko zemalja suspendiralo je upotrebu vakcine protiv COVID-19 britansko-švedske kompanije kako bi istražili moguće neželjene efekte.

Iz AstraZenece su poručili da nema razloga za zabrinutost zbog njihove vakcine (EPA)
Iz AstraZenece su poručili da nema razloga za zabrinutost zbog njihove vakcine (EPA)

Savjetodavni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) planira se sastati u utorak kako bi razgovarao o vakcini AstrraZeneca, koju su Njemačka, Francuska, Italija, Španija, Slovenija i druge zemlje privremeno suspendirale.

Vakcina je suspendirana nakon što je nekoliko zemalja prijavilo ozbiljne zdravstvene probleme i smrtne ishode kod nekih pacijenata koji su primili vakcinu.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da sistemi namijenjeni zaštiti javnog zdravlja rade, jer je nekoliko zemalja suspendiralo upotrebu vakcine protiv COVID-19 kompanije AstraZeneca da bi istražili moguće neželjene efekte, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“To ne znači nužno da su ovi događaji povezani s vakcinacijom protiv COVID-19, ali je uobičajena praksa da se oni istraže, što pokazuje da sistem nadzora funkcionira i da postoje efikasne kontrole”, rekao je on tokom online brifinga.

Nekoliko zemalja obustavilo vakcinaciju

Njemačka, Francuska, Italija i Španija obustavile su upotrebu vakcine AstraZenece protiv COVID-19 zbog novih izvještaja o opasnim krvnim ugrušcima u vezi s tom vakcinom.

Sve većoj grupi zemalja u Evropskoj uniji koje su odlučile privremeno zaustaviti vakcinaciju AstraZenecom se u ponedjeljak navečer pridružila i Slovenija.

Iz AstraZenece su poručili da nema razloga za zabrinutost zbog njihove vakcine.

Evropska agencija za ljiekove (EMA) saopćila je da, dok je u toku istraga o mogućim neželjenim efektima vakcine, ostaje pri stavu da su koristi vakcine u sprečavanju bolesti COVID-19 veće od rizika od nepoželjnih posljedica.

U saopćenju se navodi da EMA nastavlja istragu povodom prijava događaja vezanih za stvaranje krvnih ugrušaka kod ljudi koji su primili vakcinu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO