WHO: Suspenzija AstraZenece pokazuje da sistem funkcionira

Nekoliko zemalja suspendiralo je upotrebu vakcine protiv COVID-19 britansko-švedske kompanije kako bi istražili moguće neželjene efekte.

Iz AstraZenece su poručili da nema razloga za zabrinutost zbog njihove vakcine (EPA)

Savjetodavni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) planira se sastati u utorak kako bi razgovarao o vakcini AstrraZeneca, koju su Njemačka, Francuska, Italija, Španija, Slovenija i druge zemlje privremeno suspendirale.

Vakcina je suspendirana nakon što je nekoliko zemalja prijavilo ozbiljne zdravstvene probleme i smrtne ishode kod nekih pacijenata koji su primili vakcinu.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da sistemi namijenjeni zaštiti javnog zdravlja rade, jer je nekoliko zemalja suspendiralo upotrebu vakcine protiv COVID-19 kompanije AstraZeneca da bi istražili moguće neželjene efekte, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“To ne znači nužno da su ovi događaji povezani s vakcinacijom protiv COVID-19, ali je uobičajena praksa da se oni istraže, što pokazuje da sistem nadzora funkcionira i da postoje efikasne kontrole”, rekao je on tokom online brifinga.

Nekoliko zemalja obustavilo vakcinaciju

Njemačka, Francuska, Italija i Španija obustavile su upotrebu vakcine AstraZenece protiv COVID-19 zbog novih izvještaja o opasnim krvnim ugrušcima u vezi s tom vakcinom.

Sve većoj grupi zemalja u Evropskoj uniji koje su odlučile privremeno zaustaviti vakcinaciju AstraZenecom se u ponedjeljak navečer pridružila i Slovenija.

Iz AstraZenece su poručili da nema razloga za zabrinutost zbog njihove vakcine.

Evropska agencija za ljiekove (EMA) saopćila je da, dok je u toku istraga o mogućim neželjenim efektima vakcine, ostaje pri stavu da su koristi vakcine u sprečavanju bolesti COVID-19 veće od rizika od nepoželjnih posljedica.

U saopćenju se navodi da EMA nastavlja istragu povodom prijava događaja vezanih za stvaranje krvnih ugrušaka kod ljudi koji su primili vakcinu.

Izvor: Agencije