Glasnogovornik EK-a: COVID certifikati namijenjeni za putovanja unutar EU-a

‘Digitalni zeleni certifikat’ čije uvođenje Evropska komisija planira da predloži ima za cilj prije svega da olakša sigurno i slobodno kretanje unutar EU-a, navodi Christian Wigand.

Sistem COVID pasoša bi vjerovatno bio zasnovan na tri kriterija – negativnom testu na COVID-19, vakcinaciji i preležanoj bolesti (EPA)

“Digitalni zeleni certifikat” čije uvođenje Evropska komisija planira da predloži ima za cilj prije svega da olakša sigurno i slobodno kretanje unutar Evropske unije, izjavio je glasnogovornik Evropske komisije Christian Wigand.

“Cilj digitalnog zelenog certifikata koji planiramo da predložimo ove sedmice jeste da olakša sigurno i slobodno kretanje unutar EU-a, ne da se dodaju nove restrikcije, niti da se nešto zabranjuje, već da se stvari učine jednostavnijima”, rekao je Wigand na brifingu za novinare, prenosi Beta.

Na pitanje novinara da li će digitalni zeleni certifikat za putovanja biti potreban u građanima trećih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan, Wigand je rekao da je komisija “u kontaktu sa međunarodnim tijelima poput Svjetske zdravstvene organizacije”.

Sloboda kretanja

“Važno je da se uzmu u obzir tehnička interoperativnost i međunarodni standardi, ali, da ponovim, prijedlog koji se očekuje ove sedmice fokusiran je na slobodno kretanje unutar EU-a”, dodao je.

Digitalni zeleni certifikati koje će Evropska komisija predstaviti 17. marta odnosit će se na kretanje građana unutar EU-a kojima bi trebalo da pomognu da sigurno idu na poslovna i turistička putovanja.

Prema nacrtu diplomatskog dopisa, u koji je list Financial Times imao uvid, sistem COVID pasoša bi vjerovatno bio zasnovan na tri kriterija – negativnom testu na COVID-19, vakcinaciji i preležanoj bolesti.

EU ambasadori su prošle sedmice razmatrali prijedlog, koji treba da odobri Evropski parlament, a najveće pitanje je bilo da li bi pasoš važio za rusku i kinesku vakcinu koje nije odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA), ali se daju u Mađarskoj, a Češka i Slovačka su počele pregovore s Moskvom o kupovini vakcine Sputnjik V.

Izvor: Agencije