Biden sa saudijskim kraljem razgovarao o Jemenu i ljudskim pravima

Američki predsjednik potvrdio je posvećenost saudijskoj sigurnosti i pohvalio oslobađanje aktivistkinje iz saudijskog zatvora.

SAD će uskoro objaviti javni obavještajni izvještaj o ubistvu saudijskog novinara Khashoggija u oktobru 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu (AP)
SAD će uskoro objaviti javni obavještajni izvještaj o ubistvu saudijskog novinara Khashoggija u oktobru 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu (AP)

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulaziz Al Saudom, prvi put otkako je preuzeo dužnost, dok se SAD priprema da objavi izvještaj o ubistvu novinara Jamala Khashoggija.

Biden je “potvrdio važnost univerzalnih ljudskih prava i vladavine zakona za SAD”, navodi se u kratkom saopćenju Bijele kuće.

Biden je također naglasio američku posvećenost sigurnosti Saudijske Arabije od prijetnje iz Irana i razgovarao o obnovljenim diplomatskim naporima da se završi rat u Jemenu, navodi se.

Biden i saudijski monarh istaknuli su “dugo partnerstvo između SAD-a i Saudijske Arabije” i “američku posvećenost da pomogne Saudijskoj Arabiji da odbrani svoju teritoriju dok je suočena sa napadima grupa povezanih sa Iranom”.

“Predsjednik je pozitivnim ocijenio nedavno oslobađanje nekoliko saudijsko-američkih aktivista i Loujain al-Hathloul iz pritvora”, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Al-Hathloul, prominentna aktivistkinja koja se zalaže za prava žena da voze u Saudijskoj Arabiji, oslobođena je iz zatvora nakon tri godine.

Američki predsjednik je istaknuo dubinu odnosa dvije zemlje i važnost osnaživanja partnerstva između njih kako bi to služilo interesima i povećalo sigurnost i stabilnost regije i svijeta, navela je saudijska novinska agencija u saopćenju.

Izvještaj o ubistvu

Nova američka administracija zauzela je oštriji stav prema Rijadu nego Trumpova administracija, zaustavljajući građanski rat u Jemenu i tražeći veća ljudska prava u kraljevstvu.

“Naša administracija je fokusirana na popravljanje odnosa. Sigurno postoje područja gdje ćemo izraziti zabrinutost i ostaviti otvorenu opciju odgovornosti”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

“Postoje također područja gdje ćemo nastaviti raditi sa Saudijskom Arabijom s obzirom na prijetnje s kojima se suočava u regiji”, dodala je.

SAD će uskoro objaviti javni obavještajni izvještaj o ubistvu saudijskog novinara Khashoggija u oktobru 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

U izvještaju koji je tražio Kongres vjerovatno se navodi da je Khashoggija ubila saudijska grupa po komandi princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Rat u Jemenu

Biden je 4. februara najavio da će okončati američku vojni podršku vojonoj kampanji koju vodi Rijad u Jemenu, koja je dovela do humanitarne krize.

Imenovao je američkog diplomatu Timothyja Lenderkinga kao specijalnog predstavnika za Jemen i signalizirao da će njegova administracija povući Trumpovu odluku kojom su pobunjenici Husi, povezani sa Iranom, proglašeni teroristima.

Biden je također nametnuo privremenu obustavu prodaje borbenih F-35 aviona Ujedinjenim Arapskim Emiratima i navođene municije Saudijskoj Arabije.

Izvor : Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO