Novčana pomoć EU-a za Rohinje u Mijanmaru i Bangladešu

Evropska unija će izdvojiti 24,5 miliona eura za humanitarne organizacije u Bangladešu i 11,5 miliona eura za organizacije u Mijanmaru.

Od augusta 2017. godine državne snage Mijanmara ubile su skoro 24.000 muslimana Rohinja (EPA)

Evropska unija najavila je 39 miliona eura humanitarne pomoći za narod Rohinja u Mijanmaru i Bangladešu

Unija će izdvojiti 24,5 miliona eura za humanitarne organizacije u Bangladešu i 11,5 miliona eura za organizacije u Mijanmaru, navedeno je u saopćenju Evropske civilne zaštite i operacija humanitarne pomoći.

Pomoć je namenjena za izbjeglice Rohinja kako bi mogli osigurati hranu, sklonište, osnovne higijenske potrepštine, ali i za podršku obrazovanju u konfliktu pogođenim zajednicama, prenosi Anadolija.

“Skorašnji vojni udar u Mijanmaru riskira da pogorša već lošu humanitarnu krizu koja utječe na konfliktom pogođeno stanovništvo. U Bangladešu pandemija korona virusa nepovoljno utječe na već teške uslove skoro miliona izbeglica Rohinja u kampovima i zajednicama”, naveo je evropski komesar za odgovor krizama Janez Lenarčič.

 U augustu 2017. ubijeno 24.000 ljudi

Blok će izdvojiti još tri miliona eura za izbjeglice Rohinja u drugim, susjednim zemljama.

Mijanmar je imao velike proteste od kako je vojska 1. februara proglasila vanredno stanje.

Sigurnosne snage u zemlji reagirale su nasiljem na proteste.

Više od 750.000 izbjeglica Rohinja, uglavnom žena i djece, pobjeglo je iz Mijanmara u Bangladeš nakon što su snage Mijanmara u augustu 2017. godine pokrenule suzbijanje manjinske muslimanske zajednice, podaci su organizacije Amnesty International.

Od 25. augusta 2017. godine državne snage Mijanmara ubile su skoro 24.000 muslimana Rohinja, pokazao je izvještaj Ontario agencije za međunarodni razvoj (OIDA).

Izvor: Agencije

Povezane

Bangladeš je izmjestio oko 3.500 izbjeglica iz susjednog Mijanmara na otok Bhasan Char od početka decembra iz pograničnih logora u kojima žive milioni izbjeglica u teškim životnim uslovima.

Published On 28 Jan 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO