Biden obećao četiri milijarde dolara za Covax

Inicijativa pod vodstvom UN-a planira u prvoj polovini godine isporučiti 337,2 miliona doza, uglavnom zemljama u razvoju.

Predsjednik SAD-a že na sastanku s liderima G7 razgovarati o globalnom odgovoru na pandemiju COVID-19 i naporima za obnovu globalne ekonomije (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden obećao je četiri milijarde dolara kao podršku programu Covax za pravednu podjelu vakcina protiv COVID-19 između bogatijih i siromašnijih zemalja.

“Predsjednik će na sastanku G7 objaviti da poduzima konkretne korake za poboljšanje zdravlja i sigurnosti Amerikanaca štiteći ranjive populacije širom svijeta”, navodi se u saopćenju Bijele kuće objavljenom u četvrtak.

SAD će dati početni doprinos od 2 milijarde dolara globalnom savezu za vakcine Gaviju, koji koordinira projekt Covax, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Washington će osloboditi dodatne 2 milijarde dolara 2021. i 2022. godine, “od kojih će prvih 500 miliona dolara biti dostupno kad se ispune postojeće donatorske obaveze i isporuče početne doze”, dodala je Bijela kuća.

Poziv na saradnju s Gavijem

“Također pozivamo G7 i druge partnere da surađuju s Gavijem, kako bi namijenili još sredstava za podršku globalnom vakcinisanju protiv COVID-19 i usmjerili ih u hitne potrebe za proizvodnjom, opskrbom i isporukom vakcina”, navodi se u saopćenju.

Inicijativa pod vodstvom UN-a planira u prvoj polovini godine isporučiti 337,2 miliona doza, uglavnom zemljama u razvoju, rekle su uključene organizacije ranije ovog mjeseca.

To je dovoljno da se s dvjema dozama vakciniše gotovo 169 miliona ljudi – ili oko 3 posto stanovništva u 145 zemalja koje sudjeluju u shemi Covax.

Premda će mnoge države putem Covaxa kupiti doze po pristupačnim cijenama, shema pokriva troškove za 92 siromašnije zemlje.

Sastanak svjetskih lidera

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden razgovarat će o globalnom odgovoru na pandemiju COVID-19 i naporima za obnovu globalne ekonomije na sastanku sa liderima G7, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Kako je saopćeno iz Bijele kuće, fokusirat će se i na “koordinaciju proizvodnje vakcina, distribuciju i zalihe”.

Biden će, također, razgovarati o potrebi ulaganja u kolektivnu konkurentnost za rješavanje izazova koje predstavlja Kina, kao i o klimatskim promjenama, rekla je Psaki novinarima, prenio je Reuters, piše Tanjug.

Današnji virtuelni sastanak je prvi događaj na kojem će učestvovati Biden zajedno sa drugim svjetskim liderima u grupi koja uključuje i Veliku Britaniju, Japan, Francusku, Njemačku, Italiju i Kanadu.

Britanski premijer Boris Johnson ranije je rekao da će na sastanku biti govora o globalnoj saradnji u borbi protiv pandemije.

Izvor: Agencije