Turizam u Španiji opao za 80 posto

Španija se nada da će uvođenje COVID pasoša u kombinaciji sa testiranjem omogućiti povratak britanskih turista.

Vlada ne planira uvoditi karantin za strane posjetioce (EPA)
Vlada ne planira uvoditi karantin za strane posjetioce (EPA)

Španija se nada da će uvođenje COVID pasoša u kombinaciji sa testiranjem na COVID-19 prije putovanja omogućiti britanskim turistima povratak na španske destinacije ovog ljeta, rekao je izvor ministarstva turizma za Reuters.

“Podržavamo uvođenje potvrda o vakcinaciji, ali ne kao jedini način oporavka mobilnosti, već kao jedno od sredstava u okviru niza mjera, uključujući fizičko distanciranje, testove prije putovanja, nošenje maski”, rekao je izvor, prenosi Fena.

Turizam opao za 80 posto

Vlada ne planira uvoditi karantin za strane posjetioce, a također je računala i na to da će se postići širi sporazum između Evrope i Britanije o uklanjanju restrikcija za neesencijalna putovanja, dodao je zvaničnik.

Tokom 2020. godine, dok su se globalna putovanja dramatično smanjila uslijed pandemije korona virusa, turizam u Španiju – jednu od najposjećenijih zemalja na svijetu – opao je za 80 posto na samo 19 miliona posjetitelja, što je nivo koji nije viđen od 1969. godine.

Doprinos industrije bruto domaćem proizvodu opao je na između četiri i pet posto, prema procjenama analitičarke istraživačkog centra Funcas, Maria Jesus Fernandez, sa 12 posto udjela u 2019. godini.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO