Slovačka razmatra nabavku ruske vakcine prije odobrenja EU

Slovačka bi mogla početi pregovore o nabavci vakcine Sputnik V prije nego što je odobri Evropska agencija za lijekove.

Sputnik V zasad je u Evropskoj uniji odobren samo u Mađarskoj (EPA)

Slovačka bi mogla početi pregovore o nabavci ruske vakcine Sputnik V prije nego što je odobri Evropska agencija za lijekove (EMA), objavili su slovački zvaničnici.

Sputnik V zasad je u Evropskoj uniji odobren samo u Mađarskoj. EMA je ranije ovaj mjesec objavila da još uvijek nije dobila zahtjev za odobravanjem ruske vakcine za evropsko tržište, ali proizvođač tvrdi da je to učinio.

“Pravo je vrijeme da vlada počne razgovor s ruskom stranom o nabavci Sputnika V“, napisao je slovački premijer Igor Matovič na Facebooku, prenosi Hina.

“Vlada će o tome raspravljati u četvrtak ujutro“, napisao je i dodao da je on za tu “odličnu vakcinu velike djelotvornosti“.

“Zasad ga u EU-u koristi samo Mađarska, a ne vidim zašto ga ne bi koristili i mi“.

Hrvatska i Češka razmatraju nabavku

Slovački ministar zdravstva Marek Krajci je naglasio da će se vakcina koristiti samo ako se pokaže sigurnom, odnosno da se lokalne zdravstvene vlasti trebaju uvjeriti da je postupak proizvodnje ispravan.

I češki premijer Andrej Babiš rekao je da njegova država razmatra da odobri Sputnik, ali kasnije je rekao da će se čekati odobrenje EMA-e.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio kako je angažirao ministre vanjskih poslova i zdravstva da, ako se dokaže pouzdanost ruske vakcine, “idemo i na tu vrstu dodatnih količina“.

Dan ranije je rekao da je Rusija izrazila spremnost dostaviti Hrvatskoj Sputnik V i da vlada s Hrvatskom agencijom za lijekove razmatra “što se pravno može učiniti“.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada