Biden: SAD suočen sa vanrednim stanjem zbog nedostatka vakcina

Biden je kritizirao program vakcinisanja koji je naslijedio od svog prethodnika Donalda Trumpa, rekavši da je u “mnogo gorem stanju” nego je očekivao.

Biden je rekao da Trump nije naručio dovoljno vakcina i da nije učinio dovoljno kako bi odredio redoslijed vakcinisanja (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da se SAD suočava sa “vanrednim stanjem” zbog nedostatka vakcina te da njegova administracija radi na osiguravanju dovoljno vakcina protiv COVID-a 19 za 300 miliona Amerikanaca.

“Ovo je vanredno stanje”, rekao je Biden, noseći masku tokom obraćanja naučnicima u Nacionalnom institutu za zdravlje.

On je kritizirao program vakcinisanja koji je naslijedio od svog prethodnika Donalda Trumpa, rekavši da je u “mnogo gorem stanju” nego je očekivao, a Amerikance je pozvao da budu strpljivi istaknuvši da je vlada kupila još 200 miliona doza vakcina.

“Još neko vrijeme neće biti sve riješeno, ali ćemo riješiti”, rekao je Biden u izjavi koju je dao u Nacionalnom institutu za zdravstvo u Bethesdi (Maryland).

Problemi u naručivanju

Dok potražnja za vakcinom daleko premašuje zalihe, Amerikanci imaju velikih problema u naručivanju, zbog čega je Biden suočen s gorućim problemom, manje od mjesec dana nakon što je preuzeo dužnost od Trumpa, prenosi Hina.

Biden je rekao da Trump nije naručio dovoljno vakcina i da nije učinio dovoljno kako bi odredio redoslijed vakcinisanja.

Dodao je da je program vakcinisanja koji je naslijedio “u mnogo gorem stanju” nego što je očekivao i da je njegov tim bio naveden na pogrešne zaključke o zalihama vakcina.

“I dok su naučnici svoje napravili i otkrili vakcinu u rekordnom vremenu, moj prethodnik – bit ću jako otvoren – nije napravio što je trebalo kako bi se pripremilo masovno vakcinisanje stotina milona ljudi”, rekao je Biden.

Pola miliona žrtava

Naveo je da je američka vlada potpisala ugovore za 100 miliona doza Modernine i za još 100 miliona doza Pfizerove vakcine.

Upozorio je da bi broj umrlih od korona virusa sljedećeg mjeseca mogao dosegnuti 500.000 te je pozvao Amerikance da nose maske kako bi spriječili širenje zaraze.

“Sada smo nabavili dovoljno vakcina da vakcinišemo sve Amerikance”, rekao je Biden. Napomenuo je da su Sjedinjene Američke Države, koje imaju oko 330 miliona stanovnika, na putu da do kraja jula nabave 300 miliona doza.

Izvor: Agencije