WHO: Treću sedmicu zaredom pada broj novozaraženih korona virusom

To pokazuje kako ovaj virus može da se kontroliše, čak i s novim sojevima u opticaju, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Ghebreyesus.

Bilo je trenutaka i ranije kad je broj novooboljelih bio u padu ali su neke vlade mjere ublažavale prebrzo, rekao je direktor WHO-a Tedros Ghebreyesus, nadajući se da se to neće ponoviti  (Reuters)

Treću sedmicu zaredom, broj novootkrivenih infekcija korona virusom u svijetu opada, izjavio je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u ponedjeljak, upozorivši kako svijet i dalje mora ostati oprezan, prenosi agencija Anadolija.

“Još imamo zemlje u kojima se bilježi porast broja slučajeva zaraze, ali na globalnom planu, ovo je ohrabrujuća vijest. To pokazuje kako ovaj virus može da se kontroliše, čak i s novim sojevima u opticaju. I pokazuje ukoliko nastavimo sa dokazanim javnozdravstvenim mjerama, možemo prevenirati zarazu i spasiti živote”, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Ghebreyesus.

Prema podacima američkog Univerziteta Johns Hopkins u ponedjeljak, broj dosad potvrđenih slučajeva novog korona virusa u svijetu je nešto više od 103 miliona, dok je više od 2,23 miliona ljudi preminulo od posljedica zaraze, a više od 10,4 miliona se oporavilo.

Virus se može vratiti

“Bili smo u ovoj situaciji ranije. Tokom prošle godine, bilo je trenutaka kad je broj novooboljelih u skoro svim državama bio u padu i vlade su donosile odluke o ublažavanju mjera prebrzo i pojedinci su popuštali u predostrožnosti i virus se vratio”, napomenuo je Tedros te dodao: “Uz odvijanje vakcinacije, vrlo je važno da svi mi nastavimo provoditi mjere zaštite kako bi sačuvali svoj i živote drugih. Budite primjer u tome.”

Dodao je da je važno da vlasti omoguće ljudima da donose prave odluke, bilo da im olakšavaju karantin ili čine njihova radna mjesta sigurnijim.

Kontrola širenja virusa spašava živote, rekao je, i sačuvat će ih kasnije smanjujući šanse za nove mutacije, a što omogućava da vakcine ostanu efektivne.

Izvor: Agencije

Povezane

Farmaceutska kompanija Johnson & Johnson se obavezala isporučiti SAD-u 100 miliona doza do kraja juna i Evropskoj uniji 200 miliona doza do kraja godine.

Published On 27 Jan 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO