IOM: Gotovo 281 milion ljudi u statusu migranta tokom 2020.

Više od 280 miliona osoba sa statusom međunarodnog migranta bilo je prošle godine, što predstavlja 3,6 posto svjetske populacije, prema Međunarodnoj organizaciji za migracije.

Međunarodni dan migranata ove godine se obilježava 70 godina nakon briselske konferencije (EPA)

U subotu se obilježava Međunarodni dan migranata, a više od 280 miliona osoba sa statusom međunarodnog migranta bilo je 2020. godine, što predstavlja 3,6 posto svjetske populacije, prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM).

Međunarodni dan migranata obilježava se 18. decembra odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda od 2000. godine i posljedica je velikog i rastućeg broja migranata u svijetu, prenosi Tanjug.

Povodom Međunarodnog dana migranata Komesar za izbjeglice i migrante u Srbiji Vladimir Cucić predstavio je najnovije podatke Komesarijata, prema kojima u 13 prihvatnih i centara za azil u Srbiji boravi blizu 4.600 migranata, od kojih 322 djece.

Među migrantima sa Bliskog Istoka koji su u tranzitu u Srbiji ima sve manje porodica i žena sa djecom, a više od polovine migranata u Srbiju je došlo iz Afganistana i Sirije, dok je svaki deseti iz Bangladeša ili Pakistana, izjavio je u petak Cucić.

Uspostavljanje saradnje

Predsjedavajući ad hoc komiteta za migracije i potpredsjednik Parlamentarne skupštine OSCE-a Kristian Vigenin pozvao je u petak na unapređenje međunarodne saradnje u oblasti migracija, kao i na uspostavljanje ravnoteže između suverenog prava država da štite svoje nacionalne granice i poštovanja ljudskog života.

“U mnogim oblastima u regije OSCE-a, djeca, žene i muškarci se sele naprijed-nazad preko granica, uz potpuno nepoštovanje njihovih osnovnih ljudskih prava”, poručio je Vigenin u saopštenju uoči Međunarodnog dana migranata koji se u subotu obilježava.

Međunarodni dan migranata ove godine se obilježava 70 godina nakon briselske konferencije koja je dovela do osnivanja organizacije koja je od 1989. godine preimenovana Međunarodnu organizaciju za migracije.

Osnovana 1951. godine, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je vodeća međuvladina organizacija u oblasti migracija.

IOM trenutno ima 162 države članice i devet sa statusom posmatrača, kao i urede u više od 100 zemalja.

Izvor: Agencije