Studija: Kiša će na Arktiku zamijeniti snijeg ranije nego što se mislilo

Zbog globalnog zagrijavanja, prijelaz sa snijega na kišu mogao bi se desiti oko 2070. godine.

Prijelaz sa snijega na kišu vjerojatno će imati velike učinke na arktički ekosistem i šire (Reuters)

Kiša bi mogla zamijeniti snježne oborine na Arktiku decenijama prije nego što se mislilo, pokazala je studija, koja upozorava na to da bi promjena uzrokovana globalnim zagrijavanjem mogla imati posljedice izvan te regije.

Arktik se zagrijava mnogo brže od ostatka planeta, topi se morski led što dodaje vlagu u zrak, a što će vjerovatno povećati oborine.

Uspoređujući najnovije projekcije s prethodnim klimatskim modelima, studija objavljena u naučnom magazinu Nature Communications procjenjuje da će se prijelaz s oborina u kojima prevladavaju snježne padaline na one u kojima dominira kiša doći “jednu ili dvije decenije ranije”, piše Hina.

“Promjene će biti ozbiljnije i dogodit će se mnogo ranije nego što je predviđeno i tako će imati velike implikacije na život na Arktiku i izvan njega”, rekla je za AFP glavna autorica studije Michelle McCrystall.

“Naprimjer, ujesen kada se i zbivaju najveće promjene, centralni Arktik može prijeći (sa snježnih padavina na kišu) oko 2070. , prema najnovijem nizu modela, u usporedbi s 2090. u prethodnom setu”, dodala je McCrystall, naučnica s kanadskog univerziteta Manitoba.

No, sve zavisi od stepena globalnog zatopljenja.

‘Ispuniti namjere o smanjenju emisija’

Uz trenutni tempo zagrijavanja, kiša bi mogla prevladati nad snijegom na Arktiku prije kraja stoljeća, kaže studija.

Prema toj studiji bi, uz ograničavanje zatopljenja na 1,5 stepeni Celzija, što je najambiciozniji cilj Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015., na Arktiku i dalje dominirao snijeg.

Gavin Schmidt, direktor NASA-ina Goddard instituta za svemirske studije, rekao je da rezultati “impliciraju da se najgore posljedice mogu izbjeći ako zemlje ispune svoje namjere da smanje emisije u skladu s Pariskim sporazumom”.

No, Schmidt je dodao kako smatra da studija ne dokazuje da će promjena doći prije nego što se očekivalo.

Kad god nastupi, prijelaz sa snijega na kišu vjerojatno će imati velike učinke na arktički ekosistem i šire.

Više kiše uz postojeći snježni pokrivač moglo bi rezultirati povećanjem površinskog leda koji bi onemogućio sobovima da traže hranu.

Manje snježnog pokrivača značilo bi da će Arktik izgubiti dio svoje sposobnosti odbijanja sunčeve toplote i svjetlosti od zemljine površine i to bi pridonijelo zagrijavanju.

Izvor: Agencije