Kapacitet odjela za intenzivnu njegu na kritičnom nivou u Njemačkoj

Situacija s korona virusom u Njemačkoj je najteža od početka pandemije prošle godine, upozorilo je državno udruženje za hitnu medicinu DIVI.

Mnoge bolnice u najteže pogođenim žarištima korona virusa u Njemačkoj ostale su bez kreveta u odjeljenjima za intenzivnu njegu i odgodile su sve nekritične operacije dok se zemlja bori s četvrtim valom pandemije (EPA)

Situacija s korona virusom u Njemačkoj je najteža od početka pandemije prošle godine, upozorilo je u srijedu državno udruženje za hitnu medicinu DIVI.

Ako cifre nastave da rastu ovom brzinom, Njemačka će u narednih nekoliko sedmica prije božićnih praznika primiti više od 6.000 pacijenata s korona virusom u jedinice intenzivne njege, naveo je DIVI, a prenosi Anadolija.

Ljekari intenzivne njege pozvali su vlasti da brzo uvedu oštrije mjere za smanjenje fizičkog i socijalnog kontakta i razmotre privremenu blokadu kako bi se obuzdao porast novih infekcija.

Mnoge bolnice u najteže pogođenim žarištima korona virusa u Njemačkoj ostale su bez kreveta u odjeljenjima za intenzivnu njegu i odgodile su sve nekritične operacije dok se zemlja bori s četvrtim valom pandemije.

Broj zaraženih

U jedinicama za intenzivnu njegu širom zemlje u utorak je bilo 4.636 teško oboljelih pacijenata od korona virusa, od kojih je 2.383 na respiratorima, prema udruženju DIVI.

Unatoč novim ograničenjima koje su lokalne vlasti najavile prošlog mjeseca, broj zaraženih je i dalje visok, posebno u istočnim i južnim regijama zemlje, uključujući Saksoniju, Tiringiju i Bavarsku.

Institut “Robert Koch” (RKI) potvrdio je 67.186 novih infekcija u posljednja 24 sata, u odnosu na 45.753 slučaja prijavljenih u utorak.

Od posljedica virusa preminulo je još 446 osoba, što je najveći dnevni broj smrtnih slučajeva od sredine februara.

Prema institutu, skoro 865.000 osoba je još uvijek bolesno od COVID-a 19, što je alarmantna brojka koja nije viđena u prethodna tri talasa pandemije.

Izvor: Agencije