EK predlaže nove mjere za migrante iz Bjelorusije

Poljska, Litvanija i Latvija moći će produžiti razdoblje za registraciju zahtjeva za azilom, a predviđen je i pojednostavljeni postupak vraćanja migranata čiji je zahtjev za azilom odbijen.

Obrada zahtjeva za azilom može potrajati 16 sedmica i za to vrijeme migranti će biti zadržani u prihvatnim centrima na granici (EPA)

Evropska komisija je predložila da se Poljskoj, Litvaniji i Latviji omogući privremeno odstupanje od nekih odredbi prava na azil zbog velikog priljeva migranata iz Bjelorusije.

Prema novim privremenim mjerama, tri zemlje moći će produžiti razdoblje za registraciju zahtjeva za azilom na četiri sedmice umjesto sadašnjih 10 dana, a obrada zahtjeva za azilom može potrajati 16 sedmica i za to vrijeme migranti će biti zadržani u prihvatnim centrima na granici.

Također je predviđen brzi i pojednostavljen postupak vraćanja migranata čiji je zahtjev za azilom odbijen, prenosi Hina.

Ti prihvatni centri morat će zadovoljavati temeljne potrebe ljudi, osigurati zaštitu od hladnoće, hranu, vodu, odjeću, odgovarajuću zdravstvenu zaštitu i pomoć najranjivijim osobama.

Solidarnost EU-a

“Evropska unija je jasno stavila do znanja da će pokušaji potkopavanja naše Unije samo učvrstiti našu međusobnu solidarnost. Danas zorno pokazujemo tu solidarnost u obliku niza privremenih i iznimnih mjera koje će Latviju, Litvaniju i Poljsku opremiti potrebnim sredstvima da kontrolirano i brzo reagiraju na te vanredne okolnosti i djeluju u uvjetima pravne sigurnosti”, izjavio je potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas.

Prijedlog ovih mjera trebaju odobriti države članice, dok Evropski parlament ovdje ima samo savjetodavnu ulogu, čije mišljenje ne obavezuje države članice.

Evropska unija optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i njegov režim za hibridni napad korištenjem migranata koje dovodi s Bliskog istoka i upućuje na granice Latvije, Litvanije i Poljske.

Izvor: Agencije