Rekordan broj novozaraženih korona virusom u Njemačkoj

Institut “Robert Koch” potvrdio je 37.120 novih slučajeva COVID-19 u posljednja 24 sata.

Prema zvaničnim podacima, sedmična stopa incidencije u zemlji porasla je na 169,9 slučajeva na 100.000 stanovnika (EPA - Ilustracija)

U Njemačkoj je u petak registrovano više od 37.000 novih slučajeva zaraze korona virusom, što je najveći broj u jednom danu od početka pandemije početkom prošle godine, prenosi Anadolija.

Institut “Robert Koch” potvrdio je 37.120 novih slučajeva COVID-19 u posljednja 24 sata. Također su u istom periodu registrovana 154 smrtna slučaja od posljedica korona virusa.

Prema zvaničnim podacima, sedmična stopa incidencije u zemlji porasla je na 169,9 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Institut je saopštio da će broj infekcija vjerovatno rasti u narednim sedmicama, jer ljudi provode više vremena u zatvorenom prostoru tokom hladnih zimskih mjeseci, dok je veliki broj osoba i dalje nevakcinisan.

Pridržavati se epidemioloških mjera

Iz instituta su pozvali građane koji su još uvijek neodlučni da iskoriste prednosti vakcinacije, naglašavajući da to pruža najbolju zaštitu od teške bolesti COVID-19.

U Njemačkoj je protiv korona virusa u potpunosti vakcinisano 66,9 posto stanovništva.

Također su apelovali na javnost na praktikovanje higijenskih mjera i mjera socijalnog distanciranja, te na nošenje maske na javnim mjestima kako bi se spriječilo širenje virusa.

Izvor: Agencije