ECDC: U EU do danas zabilježena 42 slučaja omikron soja

Infekcije su potvrđene uglavnom kod mlađih osoba i njihovi simptomi su najčešće blaži, rekla je predsjednica Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Andrea Ammon.

Ne zna da li će proizvođači vakcina morati da prilagode vakcine novom soju omikronu (EPA)

Do danas u zemljama Evropske unije identifikovana su 42 slučaja korona soja omikron, saopćio je Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC).

Infekcije su potvrđene uglavnom kod mlađih osoba i njihovi simptomi su najčešće blaži, rekla je predsjednica ECDC Andrea Ammon, prenio je Guardian, piše Tanjug.

“Za procjenu da li omikron izbjegava imunitet i dalje moramo da čekamo dok se ne završe istrage u laboratorijama sa uzorcima ljudi koji su se oporavili od omikrona. To se očekuje za dvije sedmice”, dodala je Ammon.

Odobrenje vakcina

Ona je navela da zdravstvene vlasti EU procjenjuju još šest potencijalnih slučajeva.

Evropska agencija iza lijekove (EMA) mogla bi da odobri vakcine koje će biti prilagođene da ciljaju novi soj korona virusa za tri do četiri mjeseca, ukoliko bude potrebno, saopćeno je iz EMA-e. Dodaje se da bi postojeće vakcine trebale da nastave da daju zaštitu.

Ne zna da li će proizvođači vakcina morati da prilagode vakcine novom soju omikronu, ali se EMA priprema na tu opciju, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije