EU želi uskladiti trajanje valjanosti potvrde o cijepljenju

Zastupnici EP-a su s povjerenicom za zdravstvo EK-a Stellom Kyriakides raspravljali o koordinaciji mjera država članica s obzirom na rast broja slučajeva bolesti COVID-19 u Evropskoj uniji.

Evropska komisija s najvećom žurnošću radi na jačanju koordinacije slobodnog kretanja, uključujući dužinu valjanosti i ulogu pojačivača u kampanji cijepljenja, rekla je eurozastupnicima Stella Kyriakides (EPA)

Evropska komisija želi uskladiti trajanje valjanosti potvrde o cijepljenju protiv COVID-a 19, uključujući učinke booster doza, rekla je u ponedjeljak povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta.

“Svjesna sam hitnosti i zato Evropska komisija s najvećom žurnošću radi na jačanju koordinacije slobodnog kretanja, uključujući dužinu valjanosti i ulogu pojačivača u kampanji cijepljenja”, rekla je eurozastupnicima u Strasbourgu, prenosi Hina.

Kyriakides je rekla da se o COVID certifikatu vode rasprave s državama članicama, te da Komisija namjerava ove sedmice iznijeti prijedloge.

“Sada smo suočeni s pandemijom koju pokreću, prije svega, necijepljene osobe”, istaknula je Kyriakides i dodala da “cjepivo funkcionira i još je najefikasniji instrument za čuvanje zdravlja ljudi”, za što postoje čvrsti dokazi.

Koordinacija mjera

Zastupnici su s povjerenicom za zdravstvo Evropske komisije Stellom Kyriakides raspravljali o koordinaciji mjera država članica s obzirom na rast broja slučajeva bolesti COVID-19 u Evropskoj uniji.

U raspravi je sudjelovala i Sunčana Glavak, HDZ-ova zastupnica iz Kluba zastupnika EPP-a.

“Molim sve one koji zaziru od cijepljenja: razmislite o onima koji umiru”, istaknula je Glavak, dodavši da u Hrvatskoj “dnevno umire oko 60 ljudi”.

Istaknula je da “više od 80 posto umrlih nije cijepljeno” i upozorila je da se ne smije dovesti liječnike u dilemu da biraju koga će liječiti.

Veronique Trillet-Lenoir iz kluba zastupnika Renew Europe istaknula je dezinformacije kao ključan problem pri procjepljivanju.

“Sada trebamo raditi na suzbijanju dezinformacija koje dovode do oklijevanja ljudi kod cijepljenja”.

S njima se nije složio Robert Roos iz Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), koji smatra da cjepivo nije dovoljno učinkovito, zato što, kako tvrdi, i cijepljeni pojedinci mogu biti prenositelji zaraze.

“COVID potvrda je promašaj. Stvorila je lažni osjećaj sigurnosti. Nema smisla nastaviti istim smjerom. Moramo razviti suživot s COVID-om 19”, rekao je Roos.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada