Njemački epidemiolozi: Mogli bismo imati grozan Božić

Direktor Instituta ‘Robert Koch’ je pozvao na zatvaranje klubova i barova te otkazivanje velikih događaja.

Idemo prema vanrednoj situaciji, upozorio je Lothar Wieler (EPA)

Lothar Wieler, direktor Instituta “Robert Koch” (RKI), glavne njemačke epidemiološke ustanove, upozorio je da će Njemačka imati “grozan Božić” ukoliko se ne poduzmu koraci za suzbijanje naglog porasta novozaraženih korona virusom.

“Trenutno idemo prema vanrednoj situaciji. Imat ćemo zaista grozan Božić ako sada ne poduzmemo kontramjere”, rekao je on, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Dodao je da Njemačka treba povećati stopu vakcinacije na iznad 75 posto, sa sadašnjih 67,7 posto.

Također je pozvao na zatvaranje klubova i barova, otkazivanje velikih događaja te da se pristup mnogim javnim mjestima omogući samo vakcinisanim građanima ili onima koji imaju potvrdu da su preboljeli bolest.

Bolnički kapaciteti na granici popunjenosti

Njemačka je u četvrtak registrirala 65.371 novi slučaj zaraze korona virusom, što je rekordan broj novozaraženih u jednom danu od početka pandemije, dok su bolnički kapaciteti na granici popunjenosti.

Institut “Robert Koch” potvrdio je da su u posljednja 24 sata od posljedica COVID-19 preminule 264 osobe, čime je ukupan broj porastao na 98.538.

Njemačka centralna vlada i premijeri saveznih država uskoro bi trebali održati videokonferenciju na kojoj će razgovarati o oštrijim ograničenjima i jedinstvenim pravilima u borbi protiv korona virusa.

Izvor: Agencije