U Mississippiju izvršena prva smrtna kazna od 2012.

Na suđenju koje je završeno 2012., Davod Cox je priznao krivicu po svih osam tačaka optužnice, a 2018. je otpustio svoje advokate te odbacio žalbu na njegov slučaj, govoreći da je “zaslužio smrtnu kaznu”.

Cox je usmrćen injekcijom u državnom zatvoru u Parchmanu, a mrtvim je proglašen u srijedu u 18.12 sati po lokalnom vremenu (Mississippi Department of Corrections)

David Cox, čovjek koji je 2010. tokom osmosatne policijske opsade ubio svoju suprugu i pred njom seksualno napao njegovu pokćerku, prvi je osuđenik na smrt koji je pogubljen u američkoj saveznoj državi Mississippi u posljednjih devet godina, a ukupno deveti zatvorenik nad kojim je na tlu SAD-a izvršena smrtna kazna u 2021.

Cox je usmrćen injekcijom u državnom zatvoru u Parchmanu, a mrtvim je proglašen u srijedu u 18.12 sati po lokalnom vremenu, izvjestio je lokalni dnevnik “Clarion Ledger”, piše Reuters, prenosi Hina.

Na suđenju koje je završeno 2012., Cox je priznao krivicu po svih osam tačaka optužnice, a 2018. je otpustio svoje advokate te odbacio žalbu na njegov slučaj, govoreći da je “zaslužio smrtnu kaznu”.

Cox u pismu rekao da je on “krivac koji je zaslužio umrijeti”

Tragični događaj zbio se 14. maja 2010., kad je kupio Cox kupio pištolj i krenuo po svoju odbjeglu ženu Kim i njihovo dvoje djece, koji su živjeli u kući Coxove snahe. Pucajući je provalio u kuću, gdje je svoju ženu i dvoje djece više od osam sati držao zatočenima, rekao je tužitelj.

Tokom policijske opsade Cox je pogodio suprugu u trbuh i u ruku, a dok je ona satima umirala pred njenim je očima triput seksualno napao njegovu pokćerku. Odbio je policijske zahtjeve da se njegovoj supruzi pruži medicinska pomoć.

Policija je u kuću ušla nakon osmosatne opsade i propalih pregovora te uhapsila Coxa.

Svjestan svega što je učinio, Cox je 2018. napisao pismo lokalnom pravosudnom šefu, a u njemu je naveo da je on “krivac koji je zaslužio umrijeti.”

Izvor: Agencije