Video: Izraelski vojnici natjerali palestinsku djecu da poziraju za fotografiju usred racije

Vojnici su nasilno probudili 13 palestinske djece usred noći i ilegalno ih fotografirali, nakon što su upali u kuću na Zapadnoj obali.

Izraelska vojska nazvala je postupak 'neprikladnim' Foto: Printscreen/Youtube

Izraelski vojnici nasilno su probudili 13 palestinske djece usred noći i ilegalno ih fotografirali tokom racije na Zapadnoj obali, objavila je izraelska grupa za ljudska prava B'Tselem.

Video koji su objavile nevladine organizacije prikazuje vojnike koji bude djecu u domu u gradu Hebronu i prisiljavaju ih da izađu iz zgrade, prenosi Anadolija.

Vojnici su im zatim naredili da se postroje dok su stariji članovi porodice pokušavali da smire uplakanu djecu.

U videu se može vidjeti kako vojnici govore djeci “ptičica”, kako bi se nasmijali dok ih slikaju.

‘Neprikladni’ postupci vojnika

Novine Yedioth Ahronoth navode da se incident desio u septembru. Glasnogovornik vojske opisao je postupke vojnika kao “neprikladne”, rekavši da su upozoreni da će se pooštriti mjere kako bi se ovakvi incidenti spriječili.

Dodao je da su vojnici upali u kuću u Hebronu kako bi identificirali one koje su navodno bacali kamenje na jevrejsko naselje u blizini.

“Ovi snimci pokazuju kako se Palestinci koji žive pod okupacijom redovno maltretiraju i kako vojnici krše njihova prava”, navodi se u izjavi B'tselema.

“Čini se da svi Palestinci, uključujući djecu koja ida u osnovnu školu, predstavljaju prijetnju za izraelsku vojsku”, navodi grupa.

Izvor: Agencije