Biden predstavio ‘historijski plan’ za američku ekonomiju

Američki predsjednik rekao je Kongresu da se radi o planu koji će stvoriti milione radnih mjesta te utjecati na rast ekonomije.

Iznos plana socijalnih i ekoloških mjera pod nazivom "Build Back Better" je prepolovljen u odnosu na njegove početne ambicije i iznosi 1.750 milijarda dolara (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je Kongresu predstavio “historijski plan” koji se odnosi na milijarde dolara za socijalne i ekološke mjere, malo prije svog puta u Evropu na samite G20 i COP26.

“Imamo okvir historijskog ekonomskog plana”, izjavio je američki predsjednik iz Bijele kuće.

Ipak, nije rekao da se radi o formalnom sporazumu između dvije struje unutar svoje demokratske stranke.

“To je okvir plana koji će stvoriti milione radnih mjesta, utjecati na rast ekonomije te ulagati u našu naciju i naše ljude”, dodao je.

On je također naglasio da taj nacrt ekonomskog plana uključuje “najveće ulaganje ikada za suočavanje s klimatskom krizom”, mjere koje će, uz trošak od 550 milijarda dolara, omogućiti smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. godine od 50 do 52 posto u odnosu na nivo iz 2005. godine.

Dugi pregovori

Joe Biden je predstavio taj plan kao rezultat dugih pregovora unutar struja u demokratskoj stranci i objasnio da “niko nije dobio sve što je želio, pa ni ja”.

Iznos plana socijalnih i ekoloških mjera pod nazivom “Build Back Better” je prepolovljen u odnosu na njegove početne ambicije i iznosi 1.750 milijarda dolara.

Novim planom, uz već potvrđen infrastrukturni plan, “doista ćemo transformirati našu naciju”, zaključio je Biden.

Izvor: Agencije