Ovacije evropskih čelnika za Angelu Merkel na EU samitu

Prvi ljudi zemalja članica Evropske unije su aplauzom i ovacijama ispratili njemačku kancelarku na sastanku na vrhu u Briselu, koji je njen 107. i posljednji samit nakon 16 godina na vlasti.

Evropski čelnici odali su priznanje pregovaračkom duhu njemačke kancelarke u petak na samitu u Briselu (EPA)

Samit Evropske unije bez Angele Merkel bit će kao “Pariz bez Eiffelovog tornja“ ili “Rim bez Vatikana“, izjavio je u petak predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel u zahvali njemačkoj kancelarki, koja odlazi u političku penziju i koju su kolege ispratili ovacijama.

Pozdravljajući je kao “spomenik“, Michel je poručio kako “njezin oproštaj sa evropske pozornice dira nas politički, ali i ispunja emocijama“, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Krajnja trijeznost i jednostavnost“ Angele Merkel bili su “moćno oružje“, rekao je bivši belgijski premijer i nastavio nizati pohvale: “Vi ste i kompas i lučonoša evropskog projekta“, zaključio je.

Michelove riječi okupljeni čelnici dočekali su burnim aplauzom i ovacijama su ispratili Angelu Merkel na sastanku na vrhu u Briselu, koji je njen 107. i posljednji samit nakon 16 godina na vlasti.

‘Nesumnjivo je bila velika Evropejka’

“Nadam se da se nećete ljutiti zbog ove svečanosti prilikom Vašeg posljednjeg sastanka na vrhu“, rekao joj je Michel i dodao da će sastanci dvadeset sedmorice “bez Angele biti kao Rim bez Vatikana ili Pariz bez Eiffelovog tornja“.

Evropski čelnici odali su priznanje pregovaračkom duhu njemačke kancelarke na samitu u Briselu.

“Ona je 16 godina obilježavala Evropu i pomagala nam, svih 27 zemalja, da donosimo dobre odluke, uz puno humanosti u teškim trenucima“, rekao je belgijski premijer Alexander de Croo.

Odlazak Angele Merkel “ostavit će veliku prazninu, jer je ona dugo vršila dužnosti i snažno je utjecala na razvoj EU-a“, dodao je njegov austrijski kolega Alexander Schallenberg i istakao: “Bila je mirotvorac u EU. Nesumnjivo je bila velika Evropejka.“

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, bivša ministrica odbrane u vladi Angele Merkel, nedavno je istakla u kojoj je mjeri analitički duh te doktorice fizike bio presudan u deblokadi nerijetko beskrajnih evropskih pregovora.

Posljednjih mjeseci evropski čelnici su zaredali s priznanjima i zahvalama onoj koja je vodila Njemačku od 2005. godine, gotovo koliko i kancelar ujedinjenja Helmut Kohl (1982-98).

Angela Merkel, na čelu najjače ekonomije na Starom kontinentu, doživjela je oštre kritike zbog stavova Berlina u krizi eurozone nakon sloma svjetskog finansijskog tržišta 2008-09. godine, ali su je poslije uveliko hvalili zbog njenog odgovora na migrantsku krizu 2015. godine i zbog toga što je na kraju pristala na zajedničko zaduživanje dvadeset sedmorice.

Nagodbe kako bi sačuvala jedinstvo Unije

Kancelarka iz Kršćansko demokratske unije (CDU) pokazala je sposobnost pragmatičnog upravljanja, zahvaljujući kojoj je uspjela postići potrebne nagodbe kako bi sačuvala jedinstvo Unije.

Njemačka treba dobiti novog kancelara do kraja godine.

Socijaldemokrati, zeleni i liberali u četvrtak su objavili vremenski plan svojih pregovora s ciljem da Olafa Scholza (Socijaldemokratska partija Njemačke – SPD) početkom decembra dovedu na čelnu dužnost.

Odlazak Angele Merkel (67) potiče strah od praznog prostora u EU, koji je sučeljen s važnim odlukama: ekonomskim oporavkom nakon COVID-19, klimatskim promjenama i s potvrđivanjem svoje geopolitičke uloge u odnosu na SAD i na Kinu.

Izvor: Agencije

Povezane

Merkel je upozorila da će “EU imati problema ako neke zemlje ne budu spriječene u isticanju svojih nacionalnih interesa u kratkom i srednjoročnom razdoblju”.

Published On 14 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO