ISIL preuzeo odgovornost za napad u Kandaharu

U napadu tokom džuma-namaza u džamiji u Kandaharu poginulo je najmanje 47 osoba, a ranjeno je na desetine.

Bombaški napad je izveden tokom džuma-namaza (molitve muslimana petkom) na džamiju Bibi Fatima - najveću šiitsku džamiju u provinciji (Anadolija)

Grupa ISIL kasno u petak preuzela je odgovornost za smrtonosni napad na džamiju u južnoj provinciji Kandahar u Afganistanu u kojem je poginulo najmanje 47 osoba, a ranjeno na desetine.

“Napad na šiitsku džamiju Fatimiya izvršila su dva bombaša samoubice”, navodi se u saopštenju koje je ta organizacija objavila na društvenim mrežama, prenosi Anadolija.

Bombaški napad je izveden tokom džuma-namaza (molitve muslimana petkom) na džamiju Bibi Fatima – najveću šiitsku džamiju u provinciji.

Ista grupa preuzela je odgovornost i za bombaški napad izveden prošle sedmice na džamiju u Kunduzu, u kojem je poginulo je 46 osoba.

Šta znamo o grupi ISIL-K?

Oružana grupa Islamska država u provinciji Khorasan (ISKP), također poznata kao ISIL-Khorasan, ili ISIL-K je poznat kao ogranak grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) koji pokušava uspostaviti “kalifat” u Iraku i Siriji.

Khorasan se odnosi na historijsku regiju koja je pripadala antičkom kalifatu, koji je nekada uključivao dijelove Afganistana, Irana, Pakistana i Turkmenistana.

Oružana grupa je formirana 2014. godine, kada su se borci pakistanskih talibana i borci iz Afganistana priklonili lideru ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadiju.

ISIL-K ima snažne korijene na sjeveroistoku Afganistana, ali je uspostavio ćelije u Kabulu i drugim provincijama. Neprijatelj je talibana, s različitim učenjima islama.

Izvor: Agencije