EMU: Bočica Pfizerove vakcine za šest doza

Evropska agencija za lijekova tvrdi da je za više doza iz jedne bočice potrebno koristiti šprice zapremine ne veće od 35 mikrolitara.

Vakcina Pfizera i BoiNTecha odobrena je za upotrebu u Evropskoj uniji 21. decembra (Arhiva)

Evropska agencija za lijekova (EMU) objavila je da svaka bočica vakcine kompanija Pfizer i BioNTech sadrži do šest doza vakcine protiv COVID-19.

U ažuriranom uputstvu za upotrebu vakcine navodi se da je, da bi se iz jedne bočice izvuklo šest doza, potrebno koristiti šprice i/ili igle zapremine ne veće od 35 mikrolitara.

U EMA-i navode da ako se koriste ”standardni špricevi i igle” zapremnina jedne vakcine ”možda neće biti dovoljna za izdvajanje šeste doze iz bočice”, prenosi Tanjug.

Bez miješanja više bočica

Dodaje se da ako količina vakcine koja ostane u bočici nakon pete doze ne može osigurati punu dozu (0,3 ml), zdravstveni radnik mora odbaciti bočicu i njen sadržaj.

Naglašava se da se ne smije miješati više bočica da bi se dobila potrebna doza vakcine, a da se neiskorištena vakcina mora baciti šest sati nakon razblaživanja.

U EMA-i podsjećaju da je vakcina za sprečavanje bolesti kod ljudi od 16 godina i starijih odobrena za upotrebu u Evropskoj uniji 21. decembra 2020. godine.

Izvor: Agencije