Više od 600 novinara preminulo od COVID-19

Od 602 novinara koji su umrli od COVID-a 19 od 1. marta, Latinska Amerika zabilježila je najviše slučajeva, odnosno više od polovine ili 303 smrti.

Medijski radnici koji prate one koji boluju od COVID-19 trebali bi imati prioritetni pristup vakcinaciji na zahtjev (AP)

Više od 600 novinara umrlo je od COVID-19 u 59 zemalja tokom deset mjeseci 2020. godine, saopćeno je u utorak iz Press Emblem Campaign (PEC), organizacija sa sjedištem u Ženevi.

To je 60 preminulih mjesečno, ili dva poznata smrtna slučaja dnevno u svijetu, prenosi Anadolija.

“Od 602 novinara koji su umrli od COVID-19 od 1. marta, Latinska Amerika zabilježila je najviše slučajeva, odnosno više od polovine, ili 303 smrti”, saopćeno je iz PEC-a.

Novinari posebno izloženi virusu

Azija slijedi Latinsku Ameriku sa 145 smrtnih slučajeva, ispred Evrope sa 94, Sjeverne Amerike sa 32 i Afrike sa 28 smrtnih slučajeva.

“Zbog svoje profesije, novinari koji odlaze na teren posebno su izloženi virusu. Neki od njih, naročito freelanceri i fotografi, ne mogu raditi od kuće”, rekao je glavni sekretar PEC-a Blaise Lempen.

Iz ove nevladine organizacije saopćeno je da žale zbog mnogih smrti koje su se mogle spriječiti.

Kada je potrebno, podržavaju zahtjeve za novčanom pomoći porodicama novinara koji su umrli od korona virusa.

U ovoj organizaciji vjeruju da bi medijski radnici koji prate one koji boluju od COVID-19 trebali imati prioritetni pristup vakcinaciji na zahtjev.

U Peruu najviše umrlih

Peru je zemlja s najvećim brojem smrtnih slučajeva, budući da su 93 medijska radnika umrla od korona virusa od marta, prema podacima Peruanskog nacionalnog udruženja novinara.

Brazil je drugi sa 55 žrtava, ispred Indije sa 53 i Meksika sa 45 smrtnih skučajeva.

U Ekvadoru su zabilježena 42 smrtna slučaja, a u Bangladešu 41.

Kada su u pitanju evropske zemlje, Italija je zabilježila najveći broj preminulih novinara – 37.

Sjedinjene Američke Države su u medijima prebrojale 31 žrtvu od COVID-19, Pakistan 22, Turska 17, Velika Britanija 13, Panama 11 i Bolivija devet smrtnih slučajeva.

U ostalim zemljama zabilježeni su manji brojevi smrtnih slučajeva u medijima.

Izvor: Agencije

Povezane

Posljednji hakerski napad na novinare Al Jazeere je samo podsjetnik na dugotrajnu ugroženost ove profesije.

Published On 04 Jan 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO