WHO: Zbog gomilanja vakcine pandemija i dalje ‘živa’

Izbor je na nama i nadam se da ćemo izabrati ispravno, poručio je direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO kaže da svijet mora diverzificirati nabavni lanac za izradu vakcine protiv COVID-19 (EPA)
WHO kaže da svijet mora diverzificirati nabavni lanac za izradu vakcine protiv COVID-19 (EPA)

Bogate zemlje koje se prepiru zbog vakcine protiv COVID-19 moraju razmotriti situaciju u siromašnijim dijelovima svijeta, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), upozorivši da gomilanje doza vakcine održava pandemiju “živom”.

Dužnosnici WHO-a iznijeli su stav nakon što je Evropska komisija rekla da je dogovorila plan kontrole izvoza vakcine iz Evropske unije, uključujući Veliku Britaniju, rekavši da je tako morala postupiti kako bi osigurala vlastite zalihe, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Unija, čije su zemlje članice po pitanju provakcinisanja daleko iza Izraela, Velike Britanije i SAD-a, nastoji se opskrbiti zalihama baš kad najveći proizvođač vakcine na Zapadu usporava dostavu vakcine EU zbog problema s proizvodnjom.

Osuda zemalja koje se ‘bore oko kolača’

“Ako budemo gomilali vakcine, umjesto da ih dijelimo, dogodit će se tri velika problema. Prvi, kao što sam to već rekao, bit će katastrofalan moralni podbačaj; drugi, pandemija će i dalje biti ‘živa’; treći, globalni ekonomski oporavak bit će vrlo spor”, rekao je na virtualnom brifingu generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Izbor je na nama i nadam se da ćemo izabrati ispravno”, kazao je on gotovo godinu dana nakon što je proglasio vanredno zdravstveno stanje zbog pojave korona virusa.

Mike Ryan, glavni stručnjak WHO-a za hitne situacije, rekao je na brifingu, na kojem su također bile prisutne primalja iz Ugande i medicinska sestra iz Pakistana, da ljudi moraju misliti na kolege koji su u prvim redovima borbe sa zarazom, poput njih.

Osudio je zemlje koje se “bore oko kolača” dok zdravstveni radnici u siromašnim zemljama “nemaju pristup ni mrvicama.”

WHO kaže da svijet mora diverzificirati nabavni lanac za izradu vakcine protiv COVID-19 te da je u potrazi za drugim dobavljačima.

U februaru distribucija putem COVAX-a

Organizacija je saopćila prošle sedmice da je postigla dogovor s Pfizerom i BioNTechom za 40 miliona doza vakcine te da bi trebala sljedećeg mjeseca početi distribuirati vakcine u siromašne zemlje, kao i one s nižim dohotkom, u sklopu programa COVAX.

Iz WHO-a se nadaju da će unutar dvije sedmice dobiti hitno odobrenje za upotrebu cjepiva AstraZenece i Univerziteta Oxford, rekla je Soumya Swaminathan, glavna WHO-ova naučnica.

Mariangela Simao, pomoćnica generalnog direktora nadležna za pristup lijekovima i zdravstvenim proizvodima, kazala je da je WHO prošlog petka održao sastanak s proizvođačima ruske vakcine, s tim da će se održati još sastanaka, dok čekaju na dodatne informacije.

Izvor: Agencije

Povezane

Lopovi su provalili u centar za vakcinaciju u mjestu Ilowo-Osada, na sjeveru zemlje, i ukrali sve vakcine koje su bile u frižideru, odnosno tri bočice sa 18 doza.

27 Jan 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO