Više od pola pilota u svijetu ne leti

Samo 43 posto pilota u svjetskim aviokompanijama radi posao za koji su se školovali, pokazuje istraživanje.

Pamdemija korona virusa unijela je velike poremećaje u aviosaobraćaju (EPA)
Pamdemija korona virusa unijela je velike poremećaje u aviosaobraćaju (EPA)

Više od polovine pilota svjetskih aviokompanija više ne radi svoj posao zbog pada potražnje u doba pandemije korona virusa, a oni koji još uvijek lete osjećaju da ih poslodavci manje cijene, pokazuje nedavno istraživanje.

Istraživanje britanske publikacije GOOSE Recruitment i FlightGlobal, provedeno među 2.600 pilota, pokazalo je da samo 43 posto radi posao za koji se školovalo, 30 posto je nezaposleno, 17 posto je na dopustu i 10 posto radi druge poslove.

Mnogim pilotima koji još uvijek lete, pogoršani su radni uslovi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Smanjenja plata do 58 posto

Naprimjer, hongkonški Cathay Pacific Airways uveo je trajna smanjenja plata do 58 posto, a Turkish Airways i Singapore Airlines privremeno smanjuju plate.

“Možemo vidjeti učinak koji je pandemija imala i na zaposlene pilote”, rekao je glavni izvršni direktor i osnivač GOOSE Recruitmenta Mark Charman.

“Veliki broj ljudi osjeća se nesigurno zbog svog posla, veći broj planira potražiti nove poslove ove godine, kao i mnogi koji osjećaju da ih poslodavci manje cijene“, dodao je.

Što se tiče nezaposlenih pilota u istraživanju, 84 posto je reklo da je to posljedica pandemije.

Prije pandemije COVID-19, zbog rasprostranjene nestašica pilota, bila je povećana potražnja za njima, zahvaljujući čemu su imali bolje radne uslove i plaće.

Sada bi 82 posto nezaposlenih pilota prihvatilo nižu platu za novu priliku, pokazalo je istraživanje.

Utjecaj stresa i anksioznosti

Među pilotima koji su zadržali posao piloti u Evropi rekli su da im najveći stres predstavlja COVID-19, a ispitanici su kao razlog zabrinutosti naveli rizik od zaraze virusom, neusklađena pravila i mogućnost smještaja u karantinu tokom rotacije.

Četrdeset posto pilota reklo je da je na njihovo mentalno zdravlje utjecala pandemija, a brojka je veća među mlađim pilotima.

“Količina stresa i anksioznosti koju mi ​​je prouzrokovala pandemija trajno je narušila moj pogled na život“, rekao je jedan anketirani pilot.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO