Blinken za saradnju s Kinom, ali ponovio da je nad Ujgurima počinjen genocid

Zagovornici tvrdog pristupa prema Kini su zabrinuti jer će SAD možda biti prisiljen na kompromis kako bi se napredovao u pitanjima poput klime i Sjeverne Koreje.

'Ostajem pri ocjeni da je nad Ujgurima počinjen genocid i to se nije promijenilo', rekao je Blinken (EPA/Arhiva)

Novi američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u srijedu da podržava saradnju s Kinom oko klimatskih promjena i drugih pitanja od zajedničkog interesa, ali i ponovio da je nad ujgurskim muslimanima u kineskoj regiji Xinjiang počinjen genocid.

Odnos SAD-a i Kine “vjerovatno je najvažniji odnos koji imamo na svijetu”, rekao je novinarima, piše Reuters, prenosi Hina.

Sve češće ti odnosi imaju neke kontradiktorne aspekte, pa su oni i konkurentski, ali takođe još uvijek i kooperativni, ustvrdio je Blinken te istaknuo da je borba protiv klimatskih promjena u interesu obe zemlje.

“Mislim i nadam se da ćemo to moći nastaviti, što se uklapa u širi kontekst naše vanjske politike i mnogih zabrinjavajućih pitanja koja imamo s Kinom, pitanja koja trebamo riješiti”, izjavio je Blinken.

Genocid nad Ujgurima

Novinari su ga pitali kako je moguća saradnja ​​s Kinom nakon što je njegov prethodnik, bivši državni sekretar Mike Pompeo, prošle sedmice izjavio da je Kina počinila genocid nad muslimanima u Xinjiangu, pri čemu je i Blinken podržao to određenje na prošlosedmičnom saslušanju pred Senatom.

“Ostajem pri ocjeni da je nad Ujgurima počinjen genocid i to se nije promijenilo”, izjavio je Blinken u srijedu upitan i o komentaru Linde Thomas-Greenfield, kandidatkinje predsjednika Joea Bidena za ambasadoricu pri UN-u, koja je rekla da State Department razmatra to određenje “jer nisu poštovane sve procedure”.

“Nisam zapravo vidio što je rekla ambasadorica Thomas-Greenfield, pa ne mogu to komentarisati”, rekao je Blinken.

Blinken je svog prvog punog radnog dana zaposlenicima koji su ga dočekali u State Departmentu obećao da će popraviti odnose SAD-a s globalnim partnerima i pokazati svijetu da Amerika može biti lider, dodajući da su razgovori koje je već odradio pokazali da postoji “vrlo, vrlo snažna želja da se Sjedinjene Američke Države vrate za stol”.

Politika prethodnog predsjednika Donalda Trumpa “Amerika na prvom mjestu” narušila je tradicionalne saveze Washingtona, dok je napad 6. januara na američki Kapitol od strane Trumpovih pristalica dodatno narušio američki globalni položaj, piše Reuters.

Hoće li SAD biti prisiljen na kompromis?

Bidenova administracija obećala je tvrd pristup prema Kini, ali zagovornici takve politike prema Pekingu su zabrinuti jer će SAD možda biti prisiljen na kompromis kako bi se napredovao u pitanjima poput klime i Sjeverne Koreje, navodi agencija.

Specijalni izaslanik Bijele kuće za klimu John Kerry rekao je ranije na brifingu da Washington za klimu neće “trgovati” oko nijednog problema koji ima s Kinom.

Odvojeno, Blinken je izvijestio da je zamolio Zalmaya Khalilzada da ostane na mjestu američkog specijalnog predstavnika u mirovnim naporima u Afganistanu, nazivajući njegov rad “vitalnim”.

Khalilzad je u februaru 2020. pregovarao s talibanima o sporazumu o povlačenju američkih trupa iz tog najdužeg američkog rata, a Blinken je izjavio da nova administracija preispituje sporazum “kako bi bila sigurna da u potpunosti razumije obaveze koje su talibani preuzeli, kao i sve na što se obavezao SAD”.

Izvor: Agencije

Povezane

SAD smatra da Kina ‘provodi genocid’ nad ujgurskim muslimanima u području Xinjianga, izjavio je američki državni sekretar u odlasku.

Published On 19 Jan 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO