Salla, najhladniji finski grad, želi biti domaćin ljetnih OI 2032.

Grad u kojem temperature od 50 stepeni ispod nule nisu neuobičajene, najavio je svoju kandidaturu na konferenciji za novinare priznajući da je to ‘luda ideja’ ali s ozbiljnom porukom.

'Naša namjera ovdje je jasna: želimo sačuvati Sallu takva kakva jeste i naše zime hladnima i punima snijega', rekao je gradonačelnik Salle Erkki Parkkinen.(EPA)
'Naša namjera ovdje je jasna: želimo sačuvati Sallu takva kakva jeste i naše zime hladnima i punima snijega', rekao je gradonačelnik Salle Erkki Parkkinen.(EPA)

Salla, najhladniji grad u Finskoj u Laponiji, objavio je da će se kandidirati za domaćina ljetnih olimpijskih igara 2032. godine u sklopu kampanje osvješćivanja o posljedicama globalnog zagrijavanja.

Mali grad smješten sjeverno od Arktičkog kruga, gdje temperature od 50 stepeni ispod nule nisu neuobičajene, najavio je svoju kandidaturu na konferenciji za novinare priznajući da je to “luda ideja” ali s ozbiljnom porukom.

“Naša namjera ovdje je jasna: želimo sačuvati Sallu takva kakva jeste i naše zime hladnima i punima snijega”, rekao je gradonačelnik Salle Erkki Parkkinen.

“I tako se rodila ova luda ideja: organizirati ljetne olimpijske igre u jednom od najhladnijih gradova na svijetu.”

Rast temperatura

Dodao je da će, ako Salla bude mogla organizirati OI 2032., to značiti da su temperature nastavile rasti.

“Ako samo budemo stajali i ne činili ništa i dopustili da globalno zatopljenje prevlada, izgubit ćemo naš identitet, a grad koji volimo  – kao i mnogi drugi širom svijeta – prestat će postojati”, istaknuo je Parkinnen.

“Naša ljeta su sve vruća i vruća, naše zime su sve kraće i moramo očuvati Sallu ledenom, hladnom i snježnom”, istaknuo je Parkkinen.

Kandidaturu Salle prate svi elementi ozbiljne kandidature, uključujući logo, maskotu, uniforme, knjigu kandidature i promotivne aktivnosti.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) će o domaćinu Igara 2032. odlučiti prije 2025. godine, a već je nekoliko gradova, osim Salle, izrazilo interes da bude domaćin. To su Doha, Mumbai i regija Rhine-Ruhr u Njemačkoj.

Izvor : Agencije

Povezane

Klimatske promjene već imaju poguban efekt na planinske dijelove Francuske. Skijališta se zatvaraju zbog manjka snijega, a naučnici koji prate promjene na Alpama upozoravaju da rast temperatura uzrokuje urušavanje planina.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO