Biden s evropskim liderima: Zajednička borba protiv COVID-a 19

Očekuje da se da će novoizabrani američki predsjednik koji je na dužnost stupio 20. januara pokušati vratiti partnerstvo sa Evropom.

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden obavio prve razgovore evropskim čelnicima (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Joe Biden složili su se u telefonskom razgovoru da se pandemija korona virusa može prevazići samo kroz jaču međunarodnu saradnju, saopštio je portparol njemačke vlade Stephen Zauber.

“U isto vrijeme, Merkel je naglasila volju Njemačke da preuzme odgovornost po pitanju međunarodnih izazova zajedno sa evropskim i transatlantskim partnerima”, dodao je portparol, a prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Bijela kuća saopćila je da je Biden rekao Merkel da namjerava revitalizirati transatlantski savez, uključujući NATO i Evropsku uniju.

Lideri su se dogovorili da će raditi na zajedničkim vanjskopolitičkim prioritetima, uključujući Afganistan, Iran, Kinu, Rusiju, Ukrajinu i Zapadni Balkan, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Zajedničko djelovanje

Biden je ranije razgovarao i sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom nakon čega je saopćeno da su predsjednici “zaključili da zauzimaju veoma slična stajališta” o važnim međunarodnim pitanjima, osobito u vezi s borbom protiv COVID-a 19 “u okviru WHO-a” i s klimom, saopćeno je iz Elizejske palače, prenijela je Hina.

U njihovu prvom telefonskom razgovoru od stupanja američkog predsjednika na dužnost, dvojica čelnika su ujedno potvrdila “spremnost da zajedno djeluju radi postizanja mira na Bliskom istoku, napose u vezi s iranskim nuklearnim pitanjem”, dodaje ured francuskog predsjednika.

Očekuje da se da će novoizabrani američki predsjednik koji je na dužnost stupio 20. januara pokušati vratiti partnerstvo sa Evropom, koje je poljuljano tokom mandata predsjednika Donalda Trumpa.

Izvor: Agencije