Njemačka zabrinuta širenjem britanskog soja virusa

Novi soj korona virusa do sada je najprisutniji u Velikoj Britaniji, a po navodima stručnjaka, više je zarazan nego do sada najrašireniji tip virusa.

Britanski visokozarazni soj korona virusa otkriven je u 60 zemalja (EPA)

Njemačka vlada u ponedjeljak je objavila da je vrlo zabrinuta brzinom širenja mutirane verzije korona virusa koja je prvo zabilježena u Velikoj Britaniji.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert kazao je da taj novi soj virusa predstavlja “vrlo ozbiljnu opasnost” za Njemačku, u kojoj je do sada otkriven relativno mali broj slučajeva prisustva ovog soja virusa, prenosi Hina.

Prema Seibertovim riječima, nakon sedmica potpunog zatvaranja, stopa zaraze korona virusom napokon pada.

Mogao bi postati dominantan

No “istovremeno imamo vrlo realnu opasnost da će se mutirani soj virusa nastaviti širiti jednako brzo kao i u drugim zemljama te da bi brojke ubrzo opet mogle rasti”, rekao je glasnogovornik.

Helge Braun, šef kabineta kancelarke Angele Merkel, kazao je ranije u ponedjeljak da je samo pitanje vremena prije nego li će novi soj korona virusa postati dominantno prisutan u Njemačkoj.

Braun je rekao kako će novi soj virusa “stvoriti probleme” Njemačkoj, što će učiniti još važnijim značajno smanjenje stopa zaraze.

“Već se s tim novim sojem suočavamo u nekoliko bolnica. To znači da je stigao u našu zemlju, i istodobno da će, kao i u drugim zemljama, postati najprisutniji i izazvati probleme”, kazao je Braun, dodavši da je “siguran u to”.

Stopa zaraze počela padati

Novi soj virusa do sada je najprisutniji u Velikoj Britaniji, a po navodima stručnjaka, više je zarazan nego do sada najrašireniji virus.

No, za sada se još ne može reći je li smrtonosniji od prevladavajućeg soja virusa.

Stopa zaraze počela je u Njemačkoj postepeno padati.

U ponedjeljak je Institut “Robert Koch” (RKI) objavio da je u posljednja 24 sata registrirano 6.729 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je nešto manje nego se bilježilo prošle sedmice.

Izvor: Agencije