Cavusoglu u Briselu: Saglasnost o jačanju odnosa Turske i EU-a

Šef turske diplomatije Cavusoglu je istakao da su evropski sagovornici u Briselu opredijeljeni za jačanje odnosa sa Turskom.

Cavusoglu je u srijedu stigao u Brisel u dvodnevnu posjetu na razgovore s najvišim zvaničnicima EU-a i NATO-a (EPA)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu kazao je da su rukovodstva Turske i Evropske unije (EU) postigli saglasnost o radu na Mapi puta u vezi sa konkretnim koracima jačanja odnosa i saradnje, javlja turska novinska agencija Anadolija.

Cavusoglu je u srijedu stigao u Brisel u dvodnevnu posjetu na razgovore s najvišim zvaničnicima EU-a i NATO-a.

Šef turske diplomatije Cavusoglu se, između ostalih, odvojeno sastao s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, visokim komesarom za vanjsku politiku i sigurnost EU Josepom Borrellom i predsjednicom Evropske komisije Von der Leyen.

Cavusoglu je u komentaru tih sastanaka istakao da su evropski sagovornici opredijeljeni za jačanje odnosa sa Turskom te je dodao da zvanična Ankara želi vidjeti i konkretne poreze u tom pravcu.

On je novinarima u Briselu također kazao da su šefovi Evropskog vijeća i Evropske komisije prihvatili poziv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i da se trenutno dogovaraju termini njihovih posjeta Turskoj.

Odnosi Turske i EU na historijskom minimumu

Odnosi Turske i EU-a su od kraja prošle godine na historijskom minimumu.

U rezoluciji usvojenoj krajem novembra prošle godine na plenarnom zasjedanju, od Turske je zatraženo da se suzdrži od bilo kakvih radnji koje mijenjaju demografsku ravnotežu Kipra uz ocjenu da su odnosi EU-a i Turske trenutno na historijskom minimumu.

„Parlamentarci žale što su turske vlasti prihvatile dvodržavno rješenje za Kipar i ponavljaju svoju podršku poštenom, sveobuhvatnom i održivom rješenju na osnovu dvokomunalne dvoglasne federacije sa jedinstvenim međunarodnim pravnim statusom”, navodi se u EP-u.

Konstatovano je i to da se Turska potezima kao što su aktivnosti u istočnom Mediteranu, podrška Azerbejdžanu u sukobu oko Nagorno-Karbaha, kao i aktivnosti u Libiji i Siriji, sve više udaljava od evropskih vrijednosti i standarda.

Nakon turske vojne intervencije 1974., Kipar je podijeljen na sjeverni, turski dio, i južni, grčki dio.

Južni dio, međunarodno zvanično priznata država Kipar, članica je EU-a, dok sjeverni dio priznaje samo Ankara.

Izvor: Agencije