Lideri EU-a o korona virusu: Potrebna hitna akcija

Među mjerama koje ECDC predlaže je i zabrana putovanja koja nisu neophodna i ubrzanje procesa vakcinacije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da će u slučaju izostanka koordinacije možda biti potrebne nove provjere na granicama (EPA)

Lideri Evropske unije na večerašnjem video samitu razmatraju nove načine za suzbijanje različitih sojeva korona virusa, dok stručnjaci upozoravaju da je potrebna hitna akcija za sprječavanje novog talasa masovnog obolijevanja i smrtnih ishoda, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Zabrinuti da slijedi novi skok broja umrlih od posljedica infekcije, lideri su diskutovali o dodatnim ograničenjima prelaska granica, boljem praćenju mutacija virusa i unapređenju koordinacije mjera zabrane kretanja unutar Unije.

Jednoglasno su postigli dogovor o zajedničkom okviru za korištenje brzih antigenskih testova i uzajamnom priznavanju rezultata PCR testova na cijeloj teritoriji EU, u pokušaju da olakšaju prelazak granica, praćenje virusa i liječenje oboljelih, prenose agencije.

Kako se navodi, ta odluka je važna jer nisu sve države priznavale rezultate testova iz drugih članica bloka, a za ulazak u većinu njih potreban je negativan test na korona virus.

Pitanje koordinacije mjera zabrane kretanja djeluje zahtjevnije, uz brojne različite inicijative država članica.

Nove provjere na granicama

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da će u slučaju izostanka koordinacije možda biti potrebne nove provjere na granicama.

Belgija je najavila da će predložiti privremenu zabranu svih putovanja između država članica koja nisu nužna, najmanje do kraja februara.

Direktorica Evropskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Andrea Ammon rekla je da će “sve veći broj infekcija voditi većem broju hospitalizovanih i umrlih u svim starosnim grupama, naročito među starijima”.

Od početka pandemije od posljedica korona virusa je umrlo oko 400.000 državljana EU-a.

U studiji objavljenoj pred početak samita, ECDC je upozorio na povećanu opasnost od novih varijanti virusa, nalik onima koje su se pojavile u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

Među mjerama koje ECDC predlaže je i zabrana putovanja koja nisu neophodna i ubrzanje procesa vakcinacije.

Ali pošto EU ne očekuje masovnu distribuciju vakcina prije aprila, lideri u međuvremenu treba da pronađu efikasne načine da spriječe širenje novih sojeva virusa.

Izvor: Agencije