Abbas traži pravedan mirovni proces za Palestince

Novi američki državni sekretar je kazao kako Joe Biden ne namjerava izmijeniti odluku Washingtona kojom je Jerusalem priznat kao glavni grad Izraela.

Joe Biden tokom sastanka s Mahmoudom Abbasom 2016. godine (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, čestitajući novom predsjedniku SAD-a Joe Bidenu, izjavio je kako se “raduje saradnji za mir i stabilnost u regiji i svijetu”.

Abbas je izrazio spremnost za “sveobuhvatan mir i pravedan mirovni proces koji ispunjava očekivanja palestinskog naroda za slobodu i nezavisnost”, prenosi Beta, pozivajući se na AFP

“Nadamo se da će Bidenovo prisustvo [u Washingtonu] biti šansa da se primijeni međunarodno pravo i riješi sukob osnivanjem nezavisne palestinske države i okončanjem patnje palestinskog naroda”, rekao je Jibril Rajoub, palestinski zvaničnik iz Abbasove partije Fatah.

Ocijenio je da odlazak Bidenovog prethodnika Donalda Trumpa sa dužnosti “služi američkim interesima i očuvanju međunarodnog poretka i demokratije u svijetu”.

‘Odahnuli nakon Trumpovog odlaska’

“Cijeli svijet i Palestinci su odahnuli s olakšanjem poslije Trumpovog odlaska i ‘sporazuma vijeka'”, rekao je Azam al Ahmad, zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), pominjući mirovni plan za Bliski istok, predstavljen prošle godine u Bijeloj kući.

U sporazumu se, između ostalog, otvara mogućnost da Izrael anektira trećinu okupirane Zapadne obale, a da se palestinska država formkira na preostalom dijelu ako Palestinci ispune oštre uslove.

Glasnogovornik Hamasa u Pojasu Gaze Fawzi Bahrum pozvao je predsjednika Bidena da “okonča pokušaje da se likvidira palestinsko pitanje, počev od statusa Jerusalema”.

Novi državni sekretar SAD-a Antony Blinken rekao je da Biden ne namjerava izmijeniti odluku Washingtona kojom je Jerusalem priznat kao glavni grad Izraela, ali da podržava rješenje višedecenijskog izraelsko-palestinskog sukoba po “modelu dvije države”, stvaranjem nezavisne Palestine uz Izrael.

Izvor: Agencije