EP: Neravnopravna raspodjela vakcine pojačava krizu

Nejednaka dostupnost vakcine protiv COVID-19 otežava i usporava oporavak od posljedica pandemije, upozorili su europarlamentarci.

Zastupnici u Evropskom parlamentu su ukazali da se vakcina ne proizvodi i ne isporučuje pod jednakim uvjetima svim državama (EPA)

Nejednaka dostupnost vakcine protiv COVID-19 otežava i usporava oporavak od posljedica pandemije, upozorili su europarlamentarci.

U raspravi o globalnoj strategiji Evropske unije za vakcinaciju, zastupnici su na plenarnoj sjednici u Evropskom parlamentu u Briselu ukazali da se vakcina ne proizvodi i ne isporučuje pod jednakim uvjetima svim državama, prenosi Hina.

Kritizirajući transparentnosti i pravo uvida u ugovore potpisane između EU-a i farmaceutskih kompanija, Kathleen Van Brempt iz redova socijaldemokrata (S&D) je napomenula da je “Njemačka paralelnim pregovorima pokušala nabaviti dodatne doze vakcina”.

‘Pfizer prekršio dogovor’

Zastupnici iz Italije naglasili su da je njihovoj državi prošle sedmice isporučeno 164.000 doza vakcina manje nego što je to prvobitno bilo dogovoreno te da takav pristup negativno utječe na rast i jačanje ekonomije.

“Pfizer je kao razlog kršenja dogovora naveo rad na modernizaciji proizvodnih pogona, no istina je vjerovatno sasvim drugačija. Moguće je da su doze koje nedostaju prodane državama van EU-a”, naglasio je Fulvio Martusciello iz redova narodnjaka (EPP).

Neravnomjerna distribucija vakcina dovodi i do sve većeg jaza između razvijenih i nerazvijenih država, ocijenio je njemački zastupnik Norbert Neuser (S&D)

“Ako već govorimo o strategiji na globalnom nivou, ne možemo dopustiti da bogata područja preotimaju vakcine siromašnim narodima”, rekao je Neuser.

‘Vakcina za svakog Evropljanina’

Komentirajući neravnopravno provođenje vakcinisanja, španska zastupnica Iratxe Garcia Perez (S&D) kazala je da je potrebno iskazati “solidarnost prema dijelovima svijeta kao što su Latinska Amerika i Afrika”.

U raspravi su sudjelovale evropska komesarka za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides i predstavnica predsjedništva Vijeća, portugalska državna sekretarka za evropske poslove Ana Paula Zacarias.

Zacarias je istaknula da se zahvaljujući zajedničkom evropskom pristupu osiguralo vakcina “za svakog Evropljanina”.

EU se sada mora usredotočiti na brzu kampanju vakcinisanja, ali i boriti se “protiv nepovjerenja u vakcine”, rekla je, zaključivši da “transparentnost i povjerenje idu ruku pod ruku”.

EU osigurala 2,3 milijarde doza

Kyriakides je kazala da EU želi uspostaviti mehanizam koji bi mu omogućio da podijeli viškove vakcine protiv COVID-19 sa siromašnijim susjednim zemljama i Afrikom.

Evropska unija, koji ima oko 450 miliona stanovnika, već je osigurala gotovo 2,3 milijarde doza vakcine i kandidata za vakcine od šest proizvođača, od kojih većina tek treba biti odobrena.

Očekuje se da će Evropska komisija uskoro objaviti dodatnu komunikaciju oko europske strategije za virus COVID-19, a čelnici EU država i vlada raspravljat će o pandemiji tokom sastanka na vrhu 21. januara.

Izvor: Agencije