Uspostavlja se mehanizam za raspodjelu vakcina Z. Balkanu

Građanima nekih zemlja vakcina protiv COVID-a još uvijek nije dostupna, a među njima su BiH i Crna Gora.

Nabavka vakcina za Zapadni Balkan bit će jedna od tema i razgovora lidera Evropske unije na sastanku 21. januara, najavljeno je iz Brisela (EPA)

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi rekao je da će Evropska komisija uspostaviti mehanizam za raspodjelu vakcina od zemalja članica EU-a ka partnerskim zemljama.

”Specijalni fokus bit će na Zapadnom Balkanu i zemljama evropskog susjedstva”, napisao je Varhelyi na Twitter.

U dokumentu koji je EK danas usvojila navodi se da bi taj mehanizam trebalo da omogući partnerskim zemljama pristup dijelu od 2,3 milijarde doza vakcina koje je EU osigurala kroz zajedničku nabavku, prenosi Tanjug.

Dodaje se da će se poseban pažnja u tom procesu posvetiti Zapadnom Balkanu, istočnom i južnom susjedstvu EU i Africi.

Pomoć susjedima

Nabavka vakcina za Zapadni Balkan bit će jedna od tema i razgovora lidera Evropske unije na sastanku 21. januara, najavljeno je ranije iz Brisela.

”Trebali bismo razgovarati o saradnji s trećim zemljama u vezi s vakcinama, koje treba tretirati kao globalno javno dobro. Pogledat ćemo kako možemo pomoći našim partnerima u susjedstvu i šire”, poručio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen već ranije je ocijenila da će vakcinacija protiv COVID-19 spasiti živote i pozvala zemlje članice da se pripreme za početak vakcinacije svojih građana, kao i u susjedstvu EU-a.

“Mi brinemo i za naše susjedstvo. EU će koordinirati donacije vakcina iz zemlja članica, a koje će prevashodno imati cilj da zaštite zdravstvene radnike na Zapadnom Balkanu i u našem susjedstvu”, rekla je Von der Leyen.

Zemlje Zapadnog Balkana teško su pogođene korona virusom, zbog čega su vlade tih država krenule u direktne pregovore s proizvođačima vakcina.

Srbija je 24. decembra počela imunizaciju vakcinisanjem premijerke Ane Brnabić, kao i Albanija, ali građanima nekih drugih zemlja u regiji vakcina još uvijek nije dostupna, poput u BiH lii Crnoj Gori.

Izvor: Agencije