Borrell: Uvjeren sam da možemo promijeniti dinamiku odnosa EU i Turske

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu će u službenoj posjeti Briselu boraviti od 20. do 22. januara, a odvojeno će se sastati sa čelnicima EU i NATO-a.

Pokušat ćemo doći do boljeg međusobnog razumijevanja“, kazao je visoki komesar za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Josep Borrell (EPA)

Visoki komesar za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Josep Borrell izjavio je danas da trenutno postoji bolja atmosfera u odnosima između EU i Turske u odnosu na prošlo ljeto te je izrazio uvjerenje da će njegov skori susret sa šefom turske diplomatije Mevlutom Cavusogluom u pozitivnom pravcu promijeniti dinamiku odnosa između Brisela i Ankare, javlja Anadolija.

Borrell se danas obratio zastupnicima Evropskog parlamenta i informirao ih o zajedničkoj vanjskopolitičkoj i odbrambenoj politici, a tom prilikom je najavio da će se 21. januara u Briselu sastati sa turskim ministrom Cavusogluom.

“Biće to dug sastanak. Pokušat ćemo doći do boljeg međusobnog razumijevanja“, kazao je Borrell.

Ističući kako je sa decembarskog samita lidera Evropske unije poslan jasan signal zainteresiranosti u izgradnju boljih susjedskih odnosa, Borrell je kazao da za takve korake trebaju napore uložiti obje strane.

Bolja atmosfera

“Trenutno imamo bolju atmosferu nego je to bilo prošlog ljeta. Nadam se da će ovo biti dosta duži sastanak od onog kojeg smo u avgustu imali u Malti i koji nije trajao ni sat. Vidjet ćemo da li možemo promijeniti dinamiku odnosa. Ja sam uvjeren da možemo“, kazao je Borrell.

Šef turske diplomatije Cavusoglu će u službenoj posjeti Briselu boraviti od 20. do 22. januara, a pored Borrella, sastat će se i sa čelnicima Evropskog vijeća i Evropske komisije.

Cavusoglu će se sastati i sa belgijskom koleginicom Sophijom Wilmes te sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Izvor: Agencije