BiH će tražiti zaštitu ako Hrvatska nastavi potencirati Trgovsku goru

Lokalitet gdje Hrvatska namjerava izgraditi odlagališta za nuklearni otpad udaljen je 44 kilometra od Petrinje, koju je nedavno pogodio snažan zemljotres.

Ne želim biti potpuni optimista, već oprezan, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (Armin Durgut/PIXSELL)
Ne želim biti potpuni optimista, već oprezan, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (Armin Durgut/PIXSELL)

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je u ponedjeljak kako treba čuvati dobre bilateralne odnose s Hrvatskom, ali ukoliko Hrvatska nastavi da potencira izgradnju odlagališta na lokalitetu Trgovska gora, BiH će tražiti pravnu zaštitu, javlja Anadolija.

Košarac je na konferenciji za novinare u Sarajevu govorio o aktivnostima Hrvatske oko gradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora, u blizini granice sa BiH.

Rekao je kako unutar BiH nema neslaganja niti otvorenih pitanja kada je riječ o Trgovskoj gori, da su sve institucije po tom pitanju saglasne.

“Odlučni smo da snagom argumenata naučnog i stručnog istraživanja odgovorimo na inicijativu Hrvatske. Naše stajalište i dalje je nepromjenjivo. Lokalitet Čerkezovac nije adekvatan za izgradnju odlagališta radiokativnog i nukleranog otpada”, rekao je Košarac.

Trusno područje

Podsjetio je i na posljednje zemljotrese oko Petrinje i nekih drugih lokaliteta, koji imaju posljedice i na Kozarsku Dubicu i Kostajnicu, kazavši kako su eksperti u toj oblasti ukazivali ranije da je to trusno područje. Košarac podsjeća da je lokalitet Čerkezovac vazdušne linije udaljen od Petrinje svega 44 kilometra, te kako to nije adekvatan lokalitet.

“To je dodatna argumentacija za nas i ja vjerujem da ćemo mi na temelju konvencija dokazati da taj lokalitet nije adekvatan. Naravno, treba čuvati dobre bilateralne odnose s Hrvatskom, a u koliko Hrvatska nastavi da potencira izgradnju odlagališta na tom lokalitetu, siguran sam da ćemo primijeniti, ne samo ESPO konvenciju, nego tražiti i pravnu zaštitu, zbog čega smo i formirali pravni tim, koji već radi i bavi se analizom pravnih dokumenata”, naveo je Košarac.

Dodao je kako je siguran da će se na temelju onoga što zaključi pravni tim, Vijeću ministara BiH predložiti određeni koraci, no naglasio je kako ipak vjeruje da do toga neće doći.

“Ne želim biti potpuni optimista, već oprezan”, poručio je Košarac.

Izvor : Agencije

Povezane

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković poručila je da vlasti Republike Hrvatske nisu definitivno odlučile da bivša kasarna Čerkezovac na Trgovskoj gori bude lokacija za odlagalište nuklearnog otpada. Obavijestila je načelnika nekadašnjeg Bosanskog Novog, a sada Novog Grada, Miroslava Drljaču da je dogovorena zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH na kojoj bi trebalo […]

Odluka ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković da s dnevnog reda Vijeća ministara povuče odluku o formiranju grupe stručnjaka za problem Trgovske gore, naišla je na oštre kritike dijela zastupnika državnog parlamenta. Dok oni traže da se u cijelu priču uključe stručnjaci koji bi zemlju pripremili za moguću arbitražu ili tužbu Međunarodnome sudu pravde, […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO