YouTube suspendovao Trumpov kanal

Trumpov kanal je sada onemogućen da otprema nove video zapise ili strimove uživo najmanje sedam dana, saopćila je platfroma.

Amazon je također suspendovao Parler, društvenu mrežu koju sada koriste mnoge Trumpove pristalice (EPA)

Internet platforma YouTube saopštila je da je suspendovala kanal američkog predsjednika Donalda Trumpa pošto je prekršio pravilo za korisnike kojom je zabranjeno podsticanje nasilja, nakon prošlosedmičnih napada na američki Capitol od strane njegovih pristalica.

Trumpov kanal na ovoj platformi je sada onemogućen da otprema nove video zapise ili strimove uživo najmanje sedam dana, što može biti produženo, navodi se u saopštenju You Tubea, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Društvene mreže distanciraju se od Trumpa

Internet platforme i kompanije za društvene medije distanciraju se i preduzimaju mjere protiv onih koji su podsticali ili učestvovali u prošlosedmičnom nasilju u Washingtonu.

Nakon incidenta, Twitter i Facebook blokirali su Trumpove naloge i eliminisali cjelokupan sadržaj koji podržava prošlosedmični napad, dok je Amazon suspendovao Parler društvenu mrežu koju sada koriste mnoge Trumpove pristalice.

Trumpove pristalice upali su u srijedu na američki Capitol, pokušavajući da zaustave potvrdu Kongresa izborne pobjede izabranog predsjednika Joea Bidena.

Trump, koji je osporio validnost Bidenove pobjede bez iznošenja dokaza, u početku je pohvalio svoje pristalice, ali je kasnije osudio nasilje, prenose agencije.

Izvor: Agencije