Frost: Ne plašimo se napustiti pregovore s EU-om bez dogovora

Nećemo praviti kompromise oko fundamentalnih pitanja imanja kontrole nad sopstvenim zakonima, kaže David Frost (EPA)

Glavni britanski pregovarač za Brexit David Frost izjavio je da se London neće plašiti da napusti pregovore s Evropskom unijom ako Brisel ne popusti oko ključnih pitanja.

Uoči ključne runde pregovora nakon Brexita, Frost je rekao da Velika Britanija želi „povratiti ovlaštenja za kontrolu svojih granica“ i dodao da je to „najvažnija stvar“, prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

„Nećemo praviti kompromise oko fundamentalnih pitanja imanja kontrole nad sopstvenim zakonima”, kazao je Frost.

Frost će se u utorak u Londonu sastati s pregovaračem EU-a za Brexit Michelom Barnierom.

Bit će to osma runda pregovora Londona i Brisela otkako je Velika Britanija napustila Uniju 31. januara.

Politički razlaz bit će praćen ekonomskim razdvajanjem 31. decembra, po okončanju 11-mjesečnog tranzicionog perioda, kada Velika Britanija treba napustiti jedinstveno tržište EU-a i carinsku uniju.

Dvije strane pokušavaju postići novi sporazum o trgovini, sigurnosti i drugim pitanjima, ali rješenje nije na pomolu.

Mogućnost uvođenja carina

Dva pitanja koja izazivaju najviše nesuglasica su pristup evropskih brodova ribolovu u britanskim vodama i državna pomoć industrijama.

EU je odlučan da osigura „ravnopravne uslove“ na tržištu kako britanske firme ne bi mogle narušiti standarde Unije koji se tiču životne sredine ili radnog mesta, niti da upumpavaju javni novac u britanske industrije.

London optužuje blok 27 zemalja da postavlja zahtjeve koje nije nametnuo drugim državama s kojima ima sporazume o slobodnoj trgovini, kao što je Kanada.

Ako dvije strane ne postignu sporazum, od 1. januara će biti uvedene carine i druge prepreke.

Britanske kompanije su prošle sedmice upozorile da bi u tom slučaju moglo doći do zastoja saobraćaja u lukama i do „ozbiljnih poremećaja“ u snabdijevanju najvažnijom robom.

Izvor: Agencije