London odbacio ultimatum Evropske unije

Glavni pregovarač za Brexit iz Evropske unije rekao je da je London razočarao u mnogim područjima (EPA)

Britanska vlada odbacila je ultimatum Brisela i ustrajava na zakonu kojim briše određene članove Sporazuma o razdruživanju s Evropskom unijom, izjavio je u četvrtak Michael Gove, ministar zadužen za Brexit, no opozicijski laburisti optužili su vladu da ruši ugled zemlje.

“Savršeno jasno rekao sam da nećemo povući zakon i on je to shvatio. Naravno, zbog toga je izrazio žaljenje”, rekao je za Gove za Sky News nakon sastanka s potpredsjednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem, prenosi Hina.

“Vitalno je važno da postignemo napredak”, dodao je.

Spornim zakonom vlada u Londonu planira izmijeniti protokol o carinskim aranžmanima za Sjevernu Irsku, a upravo to je bilo jedno od najtežih pitanja kada se pregovaralo o Sporazumu o razdruživanju.

Narušavanje međunarodnog prava

Zbog tih najava posebno je zabrinuta Irska, koja jedina ima kopnenu granicu u s Velikom Britanijom, ali i Sjeverna Irska, koja je dio Velike Britanije.

Na traženje EK-a, u četvrtak je održan hitan sastanak Šefčoviča i Govea, na kojem je britanska strana zamoljena objasniti sporne prijedloge zakona.

“Evropska unija očekuje da će se pismo i duh Sporazuma o razdruživanju u potpunosti poštovati. Kršenje uvjeta iz Sporazuma narušilo bi međunarodno pravo, potkopalo povjerenje i ugrozilo tekuće pregovore o budućim odnosima”, kaže se u saopćenju EK-a.

“Bude li zakon prihvaćen, to će predstavljati izuzetno kršenje Sporazuma o razdruživanju i međunarodnog prava”, dodaje se.

Sporazum o razdruživanju stupio je na snagu 1. februara 2020. godine i ima pravne učinke prema međunarodnom pravu.

“Od tog trenutka ni EU, ni Velika Britanija ne mogu jednostrano promijeniti, pojasniti, izmijeniti, tumačiti, zanemariti ili poništiti sporazum. Protokol o Irskoj/Sjevernoj Irskoj ključan je dio Sporazuma o razdruživanju. Cilj mu je zaštititi mir i stabilnost na otoku Irskoj i bio je rezultat dugih, detaljnih i teških pregovora između EU-a i Velike Britanije”, kaže se u saopćenju EK-a.

Michel Barnier, glavni pregovarač za Brexit iz EU-a, rekao je u četvrtak nakon najnovijeg kruga pregovora da je London razočarao u mnogim područjima.

Laburisti: Ruše nam ugled

Evropska unija je pokazala fleksibilnost kada je riječ o britanskim zahtjevima u ribarstvu, najvišem sudu EU-a te na drugim područjima, rekao je Barnier i dodao da “Velika Britanija nije recipročno angažirana u području temeljnih načela i interesa EU-a”.

Barnier je najavio da “EU intenzivira spremnost za sve scenarije od 1. januara 2021. godine”, a to je datum kada završava razdoblje britanske postbrexit tranzicije.

Britanska opozicijska Laburistička stranka rekla je da zemlja ruši svoj ugled jer je odabrala kršiti međunarodno pravo.

“Ogoljela istina je da Velika Britanija krši međunarodno pravo i ovim procesom ruši ugled Velike Britanije u svijetu”, rekao je glasnogovornik laburista Charlie Falconer.

Izvor: Agencije