Povratak u škole širom Evrope uprkos zabrinutosti zbog COVID-19

Španska Vlada ustrajna je na tome da djeca iznad šest godina moraju sve vrijeme nositi maske (EPA)

Francuski učenici vraćaju se u škole u utorak, dok škole širom Evrope otvaraju vrata da pozdrave učenike koji se vraćaju u septembru, gotovo šest mjeseci nakon što ih je pandemija korona virusa prisilila na zatvaranje i uprkos sve većoj stopi zaraze širom Starog kontinenta.

Mnogi nastavnici i roditelji boje se da će ponovno otvaranje škola ubrzati širenje COVID-19, ali vlade su ustrajne na tome da djeca trebaju sjesti u školske klupe, prenosi Hina.

Francuski učenici vraćaju se u utorak, nakon dvomjesečne ljetne pauze, koja je slijedila nakon dvije sedmice obavezne nastave uoči praznika.

Nastavnici i učenici u dobi između 11 i 18 godina moraju nositi maske i u zatvorenom i na otvorenom.

Učenici u Belgiji, također, vraćaju se u škole u utorak, a u Njemačkoj su se vratili u augustu.

Zabrinutost u Španiji i Francuskoj

Maske su obavezne i u Grčkoj, gdje se povratak učenika u škole očekuje u sljedeći ponedjeljak, s najviše 25 učenika u razredu.

U Engleskoj i Welsu – gdje se djeca vraćaju ove sedmice u škole nakon šest mjeseci – vlada je prvobitno rekla da maske u školi neće biti nužne, ali promijenila je odluku prošle srijede.

U novim smjernicama savjetuje se da osoblje i učenici u dobi od 11 do 18 godina nose maske u hodnicima i zajedničkim prostorima, u mjestima s lokalnim mjerama protiv virusa.

Španska Vlada ustrajna je na tome da djeca iznad šest godina moraju sve vrijeme nositi maske i najmanje pet puta dnevno prati ruke.

Djeca bi morala održavati razmak od 1,5 metara jedno od drugog, a regionalne vlasti uposlile su dodatne nastavnike, kako bi smanjili broj djece u razredima.

Međutim, mnogi španski nastavnici i roditelji osjećaju da mjere nisu dovoljne, ili da su uvedene u prekratkom vremenu uoči početka nastave da budu propisno provedene.

Mercedes Sardina, predstavnica nastavnika u Fuenlabradi, južnom madridskom predgrađu, sumnja da će regionalne vlasti moći uposliti dodatne nastavnike, kako su obećali.

Roditelji ne žele novi karantin

Uporedila je to s pokušajem pripreme vjenčanja u tri dana, “kad niste ništa učinili  … čak ni kupili haljinu”.

U Francuskoj je profesorica Sophie Venetitay, iz glavnog sindikata srednjoškolskih nastavnika, kazala: “Nedostaju nam jasna pravila o svemu šta se događa izvan učionica. Naprimjer u biblioteci, možemo li dati učeniku da posudi knjigu koja je upravo vraćena?”

Zabrinuti roditelji rekli su da, prije svega, žele izbjeći ponovni karantin.

“Razdoblje zatvaranja bilo je pakleno, nećemo ga ponovo prolaziti, ne dolazi u obzir”, rekla je Florence, 42-godišnja majka troje djece između pet i 13 godina, koja živi u Nici, na jugu zemlje.

Pojedine će se škole možda ponovno zatvoriti, ali o tome će se odlučivati od slučaja do slučaja, kazao je u ponedjeljak francuski ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer.

Izvor: Agencije