Macron: Ponovno zatvaranje granica u EU-u je kontraproduktivno

Macron: Nemojmo ponoviti pogreške iz marta (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je da se ponovo ne zatvaraju granice između država članica EU-a, smatrajući da je to kontraproduktivno i neučinkovito protiv širenja korona virusa.

Dan nakon što su francuske vlasti proširile crvene zone kao bi obuhvatile velike dijelove južne Francuske, Macron je pozvao na evropsku koordinaciju i zajedničke pristupe lokalnim žarištima, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Zatvaranje granica između dvije zemlje nema smisla kada postoje žarišta, područja aktivne cirkulacije kako ih sada nazivamo, koja su jasno identificirana”, rekao je Macron tokom posjete jednoj farmaceutskoj tvornici.

“Evropa ima milione prekograničnih radnika, neki od njih kreću se između dvije nezahvaćene regije u različitim zemljama i bilo bi apsurdno ograničavati svakodnevni život, ekonomski život”, upozorio je.

Rast broj zaraženih u Francuskoj

Macron je rekao da je o tome razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel tokom njene posjete njegovoj ljetnoj rezidenciji na jugu Francuske prošle sedmice te da očekuje da će se na tom pitanju još raditi u danima koji dolaze.

“Radit ćemo u danima koji dolaze kako bismo postigli napredak u tom pitanju”, rekao je.

“Nemojmo ponoviti pogreške iz marta u vezi tog pitanja. To je kontraproduktivno i prije svega neučinkovito u borbi protiv širenja virusa”.

Francuska je u četvrtak prijavila 6111 novozaraženih, najviše od kraja marta, kada je već bila dvije sedmice u strogom karantinu koji je potrajao 55 dana.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO