Izrael granatirao pogranične dijelove Libana

Libanska televizija Al-Manar tvrdi da je izraelska artiljerija ispaljivala fosforne granate na libansku teritoriju (Al Jazeera)

Izraelska vojska je saopćila da je registrirala “sigurnosni incident” duž osjetljive izraelsko-libanske granice i da je uputila naredbu građanima da ne izlaze iz kuća.

“Tokom operativnih aktivnosti na sjeveru Izraela prošle noći, iz Libana su ispaljeni meci prema izraelskim odbrambenim snagama. Odgovorili smo vatrom i naš avion je pogodio osmatračnice Hezbollaha u blizini granice. Ovo je ozbiljan događaj i ostajemo spremni boriti se protiv bilo kakve prijetnje našim granicama”, piše u posljednjoj objavi vojske Izraela na Twitteru.

Vojni dopisnik izraelskog dnevnika Yedioth Ahronoth izvijestio je da su izraelske snage ispalile osvjetljavajuće projektile nakon što se sa libanske strane čula pucnjava iz automatskog naoružanja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Libanska televizija Al-Manar, koja je povezana s proiranskom organizacijom Hezbollah, prenijela je izvještaj svog dopisnika koji tvrdi da je izraelska artiljerija ispaljivala fosforne granate na libansku teritoriju, što su potvrdili i stanovnici pograničnih libanskih sela.

Liban i Izrael tehnički još u ratu

Informacija o incidentu nadovezuje se na objavu libanskog Hezbollaha od prošlog vikenda o obaranju izraelskog drona iznad Plave linije, koju nadziru Ujedinjeni narodi.

U septembru prošle godine Hezbollah je najavio da će oboriti sve izraelske dronove iznad Libana, nakon incidenta u kojem su dva drona natovarena eksplozivom pokušala napasti njegovo uporište na jugu Bejruta.

Izrael optužuje Hezbollah da gomila oružje na granici radi pripreme za novi rat.

Liban i Izrael tehnički su još u ratu, a zadatak UN-ove jedinice UNIFIL je nadzor primirja i povlačenja Izraela iz demilitarizirane zone na granici.

Oformljen je 1978. godine, broji ukupno 10.500 vojnika i koordinira aktivnosti s libanskom vojskom.

Liban je odbio izraelske prijedloge o reformi UNFIL-a uoči glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a o obnovi njenog mandata.  

Izvor: Agencije