U razbijanju protesta u Berlinu povrijeđeno 45 policajaca

Najavljena je tužba protiv organizatora skupa koji se nisu držali sigurnosnih propisa (EPA)

Najmanje 45 policajaca ozlijeđeno je na subotnjem skupu u Berlinu na kojem se, između ostalih, okupilo i više hiljada demonstranata koji traže ukidanje restriktivnih mjera uvedenih radi suzbijanja korona virusa, objavila je u nedjelju policija.

Policija precizira da je troje policajaca završilo u bolnici te da je tokom protesta u subotu privedeno 133 ljudi.

Skup je održan uprkos porastu broja novozaraženih, objavila je policija u nedjelju, prenijela je Hina.

Organizatori skupa održanog u subotu nisu se pobrinuli da se slijede sigurnosne smjernice, rekao je policijski glasnogovornik za dpa.

Policija je prekinula događaj kojem je prisustvovalo oko 20.000 ljudi. Kad se neki od prisutnih nisu maknuli, policija je rekla da čine prekršaje što je izazvalo viku demonstranata.

Tužba protiv organizatora

Policajci su maknuli s pozornice nekoliko organizatora, na opću galamu okupljenih i primijenila silu kada jedna osoba nije htjela poslušati.

Međutim, ustrajna grupa ostala je ispred pozornice, a neke su policajci odveli ili prisilno uklonili s mjesta događaja.

Policija kaže da je oko 17.000 ljudi sudjelovalo u prvotnoj povorci kroz gradsko središte koja je završila kod Brandenburške kapije.

Demonstranti su koračali te uzvikivali da je 'pandemija korona virusa najveća teorija urote'

Organizatori tvrde da se okupilo 1,3 miliona ljudi.

Policija kaže da je rasporedila 1.100 pripadnika čuvara reda u subotu da nadgledaju događaj te da rastjeraju mnoštvo.

Najavljeno je podizanje tužbe protiv organizatora skupa koji se nisu držali sigurnosnih propisa.

Malo je okupljenih nosilo maske i pridržavalo se fizičke distance, tvrdi policija.

Demonstranti su koračali kroz grad pozivajući na “slobodu” i “otpor” te uzvikivali da je “Pandemija korona virusa najveća teorija urote”.

‘Stati na kraj gluposti’ 

Nekoliko političara je iskazalo nerazumijevanje za održavanje protesta i ukazalo na trenutnu nepovoljnu epidemiološku situaciju u Njemačkoj.

„Hiljade COVID-idiota stvaraju u Berlinu drugi val – bez maski, bez razmaka. Oni ne samo da time ugrožavaju naše zdravlje nego i naše uspjehe u borbi protiv pandemije, a time i borbe za ponovno oživljavanje gospodarstva, obrazovanja i društva uopće. Potpuno neodgovorno”, poručila je preko Twittera Saskia Esken, predsjednica vladajuće Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD).

“Ponovno imamo više od 1.000 novih zaraza u Berlinu dnevno a oni protestuju protiv mjera? Moramo stati na kraj toj opasnoj gluposti“, poručio je preko Twittera demokršćanski političar iz savezne pokrajine Brandenburg Jan Redmann.

U protekla 24 sata zabilježenoo je 955 novozaraženih, prema podacima instituta Robert Koch (RKI), nacionalnog centra za kontrolu bolesti, u subotu.

Broj umrlih povećan je na 9.148.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO