Portugal: Naučnici napravili masku s premazom koja ubija virus

Aktivni sastojak na ovim maskama već je uspješno testiran na francuskom Institutu Pasteur u Lilleu (EPA)

Naučnici u Portugalu saopštili su da su napravili masku koja ubija korona virus.

Oni su kreirali maske sa specijalnim premazom koji pomaže da se „deaktivira“ korona virus u dodiru s tkaninom od koje su izrađene, piše Tanjug,  pozivajući se na Euronews.

Tim stručnjaka tvrdi da zaštita na maskama ostaje i nakon 50 pranja, što je čini veoma otpornom.

Premaz na maskama može smanjiti mogućnost da se neko zarazi za 99 postoodsto, rekao je Pedro Simas iz Instituta za molekularnu medicinu u Lisabonu (IMM), jedan od virologa koji je radio na kreiranju maske.

Iako to zvuči suviše dobro da bi bilo istinito, Simas ne misli da je to preokret kojim se postiže pobjeda.

On inisistira na tome da su dobitna kombinacija nošenje maske, generalno, u kombinaciji sa držanjem fizičke distance.

„Ovi virusi se prenose putem velikih kapljica – respiratornih kapljica, prečnika oko jednog milimetra“, objasnio je on i dodao da je „tako svaka barijera koja sprječava ove velike kapljice da pristupe respiratornom sistemu veoma efikasna“.

‘Dodatak fizičkoj barijeri’

„Mislim da je ovo samo još jedna alatka, još jedan element da maskama, dodatak fizičkoj barijeri koji sada može da predstavlja i hemijsku barijeru za virus“, rekao je taj naučnik.

Aktivni sastojak na ovim maskama već je uspješno testiran na francuskom Institutu Paster u Lilleu protiv virusa H1N1 i rotavirusa, saopštio je IMM.

Oni koji su zabirnuti od čega se sastoji taj premaz, treba da znaju da premaz ima sertifikat OEKO-Tex, što znači da ne sadrži štetne supstance i da je siguran za ljude.

Izvor: Agencije


Povezane

U Sjedinjenim Američkim Državama do sada je potvrđeno 3,8 miliona slučajeva zaraze korona virusom, s više od 140.000 umrlih. Ali predsjednik Donald Trump i dalje javno ublažava razmjere krize.

Published On 20 Jul 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO