Sud: Član Hezbollaha kriv za umiješanost u atentat na Rafika Haririja

Tribunal, koji podržavaju Ujedinjeni narodi, proglasio je u utorak člana libanonske skupine Hezbollah krivim za ubistvo bivšeg premijera Rafika Haririja u masovnoj eksploziji bombe 2005. godine.

Tri druga osumnjičena pripadnika Hezbollaha oslobođena su optužbi.

Nema dokaza da Hezbollah ili sirijska vlada stoje iza napada u kojem je 2005. godine ubijen Hariri, rekao je u utorak sudija međunarodnog suda.

Posebni sud za Liban donio je presudu četverici članova Hezbollaha optuženih da su isplanirali ubistvo Haririja i još 21 ljudi.

Sud smatra da su “Sirija i Hezbollah imali motive za eliminaciju Haririja i njegovih političkih saveznika”, ali da ne postoje dokazi o njihovoj uključenosti u taj napad, rekao je sudija David Re, čitajući zaključak presude na 2.600 stranica, prenosi Hina.

Mobilni telefon kao dokaz

Prvooptuženi na suđenju četverici pripadnika Hezbollaha, optuženih za kovanje zavjere s ciljem da se likvidira libanski premijer, bio je pripadnik Hezbollaha i koristio je mobilni telefon koji je tužilaštvo označilo kao ključno sredstvo komunikacije tokom napada, saopćeno je iz suda.

Sudija specijalnog suda za Liban kazala je da “izvan razumne sumnje” postoje dokazi koji nedvosmisleno potvrđuje da je Salim Jamil Ayyash koristio predmetni telefon, piše u obimnom obrazloženju presude, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Ovaj dokaz također potvrđuje da je Ayyash bio povezan s Hezbollahom”, navela je.

Ayyash je, između ostalog, optužen i za teroristički napad i ubistvo, ali sudsko vijeće još nije donijelo odluku da li je on kriv ili nevin.

Istraga UN-a o Haririjevom ubistvu bila je važno političko pitanje u Libanu i smatrala se prijetnjom kredibilitetu vlasti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ukoliko bi se pokazalo da je direktno bio uključen u taj atentat.

Jačanje napetosti u Libanu

Smatra se da će presude  još više pojačati napetost u Libanu, dvije sedmice nakon katastrofalne eksplozije u bejrutskoj luci, u kojoj je poginulo 180 osoba, a povrijeđeno više od 6.000 te uništeno hiljade domova u glavnom gradu Libana.

Kako se navodi, i prije te nesreće libanski lideri bili su zabrinuti zbog mogućeg nasilja nakon izricanja presuda, budući da je Hariri je bio najistaknutiji libanski sunitski političar, a Hezbollah je proiranska šiitska organizacija.

Dalje navode da je napetost između sunita i šiita na Bliskom istoku podstakla smrtonosne sukobe u Siriji, Iraku i Jemenu i u manjoj mjeri u Libanu, gdje pojedini vide tribunal kao nepristrasan način da se sazna istina o ubistvu Haririja, dok ga Hezbollah, koji poriče umiješanost, označava zavjerom Izraela, s ciljem da ocrni tu organizaciju.

Tri desetljeća sirijske dominacije

Hariri je ubijen na bulevaru koji ide duž obale Sredozemnog mora.

U eksploziji kamiona bombe, u kojem je bio samoubica bombaš, poginula je još 21 osoba, a povrijeđeno je 226 ljudi.

Ubistvo je šokiralo zemlju podijeljenu između koalicije koja ima podršku Zapada i one koju podržavaju Damask i Iran.

Sirija, za koju su mnogi smatrali da stoji iza ubistva, porekla je umješanost u Haririjevo ubistvo.

Damask je bio primoran povući hiljade vojnika iz Libana i tako okončati tri desetljeća dominacije nad manjim susjedom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO