U istočnoj Ukrajini počelo sveobuhvatno primirje

Moskva i Kijev su ranije tokom mjeseca prihvatili prekid vatre, što je preduslov za daljnje pregovore predviđen mirovnim sporazumom iz Minska iz 2015. (Reuters)
Moskva i Kijev su ranije tokom mjeseca prihvatili prekid vatre, što je preduslov za daljnje pregovore predviđen mirovnim sporazumom iz Minska iz 2015. (Reuters)

Potpuno i sveobuhvatno primirje počelo je u ponedjeljak u ponoć u zoni sukoba na istoku Ukrajine, objavio je predsjednički ured u Kijevu, prenose agencije.

Primirje u regijama Donjeck i Luhansk – gdje se proruski separatisti bore protiv ukrajinske vojske već više od šest godina – stupa na snagu nakon što je dvadesetak dosadašnjih pokušaja prekida vatre između dviju strana propalo.

Moskva i Kijev su ranije tokom mjeseca prihvatili prekid vatre, što je preduslov za daljnje pregovore predviđen mirovnim sporazumom iz Minska iz 2015., piše Hina.

Poginulo više od 13.000 ljudi

U sukobu boraca koje podržava Rusija i ukrajinskih snaga poginulo je više od 13.000 ljudi od 2014., kada je Rusija pripojila Krim i kada su se proruske snage na istoku Ukrajine, poznatom kao Donbas, pobunile protiv Kijeva. Rusija je u više navrata negirala informacije o direktnoj umiješanosti u sukob.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je u nedjelju, uoči početka primirja, u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom pozdravio napore za rješavanje sukoba ukrajinskih snaga i separatista. Predsjednici dviju država su pozdravili dogovor o potpunom i sveobuhvatnom primirju u Donbasu, navelo je ukrajinsko predsjedništvo u saopštenju. 

Zelenskij je također pozvao na udvostručenje napora za oslobađanje ukrajinskih zatočenika u Donbasu, na Krimu i u Rusiji, dok je Kremlj naglasio da je važno da strane u sukobu bezuslovno poštuju dogovore. 

Putin zabrinut ukrajinskim izborima

Predsjednik Putin je naglasio zabrinutost zbog zakona koji je nedavno usvojio ukrajinski parlament, a koji otvara put regionalnim izborima 2022., za koje drži da su suprotni sporazumima iz Minska, kao i da ugrožavaju šanse za rješenje sukoba.

Kijev planira održati regionalne izbore u oktobru u cijeloj zemlji osim u regijama Donjeck i Luhansk.

Najnovije primirje smatra se ključnim za održavanje novog samita o rješavanju ukrajinske krize, na kojem njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron žele dovesti za isti sto Putina i Zelenskija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO